in

Festade du lite för hårt igår? Här är de 5 bästa bakiskurerna!

bakis dragare

Ligger och ångrar att du tog den där sista shoten vid 02.55 igår precis innan klubben stängde? Vi har samlat de bästa tipsen för att lindra din baksmälla! Mer

Man festar, har roligt med sina vänner och kanske dricker ett par drinkar för mycket. Sedan vaknar man upp och mår skit dagen efter. Känner du igen dig? Ingen fara, vi har alla varit där.

Det klassiska knepet för att slippa bakfylla är att inte dricka alls eller om man nu ska dricka så ta varannan vatten. Då alkohol är vätskeutdrivande hjälper vatten till att behålla vätskebalansen och kan därför hjälpa till att förhindra att man blir bakfull. Det är dock inte alltid så lätt att komma ihåg att dricka vatten på utekvällen, och ibland hamnar man i bakfylle-bubblan ändå. För de läget har vi samlat ihop fem tips som kan hjälpa till att lindra din bakfylla, enligt experter och forskare.

 1. Ät sparris
  Aminosyrorna i sparris kan påskynda processen i hur människans celler bryter ner alkohol, skrev man i en studie som publicerades i Journal of food science. Sparrisens egenskaper kan också hjälpa till att förhindra några av de skador som alkohol kan göra på långsikt mot exempel levern.
 2. Ät banan
  Banan har en hög kaliumhalt och är bra att äta eftersom att det hjälper till att förhindra ytterligare uttorkning, då kalium hjälper till att hålla  kvar vatten i kroppen.
 3. Drick Sprite
  Forskare i Kina har upptäckt att citron- och limesoda bryter ner alkoholenzymer snabbare. Studien gjordes vid Sun Yat-Sen University i Guangzhou och innefattade förutom Sprite 57 andra drycker. Sprite var den som fungerade bäst, men 7-Up funkar också.
 4. Ät inlagd gurka
  Inlagd gurka är kanske inte det godaste du vet eller det du är sugen på dagen efter, men det innehåller, förutom vinäger och vatten vilket också är bra för en bakisperson, natrium – en elektrolyt som vi förlorar efter överdrivet drickande.
 5. Sov!
  När inget annat hjälper är det bästa att krypa ner i sängen igen. Även om det kanske inte direkt hjälper mot bakfyllan så slipper du åtminstone vara vaken och lida dig igenom eländet.