in

Fat-shameing kan leda till allvarliga sjukdomar – enligt ny forskning

fatshaming farligt för hälsan

Att tracka ner på sitt utseende och fat-shamea sig själv skadar inte bara självkänslan, utan även ens fysiska hälsa, det visar ny forskning. Mer

I en önskevärld skulle alla älska sina kroppar och inte fokusera på hur mycket eller lite man väger. Men eftersom vi inte lever i en sådan värld, och vi blir påminda av ideal och samhällsnormer hela tiden, så är det mer än vanligt att ha komplex över sin kropp. I princip alla människor har något de inte tycker om med sig själva, tyvärr, och vikent är något många trackar ner på. Nu visar en ny studie att det faktiskt kan vara farligt för sin hälsa att fat-shamea sig själv.

Forskare vid University of Pennsylvania School of Medicine undersökte 159 vuxna människor som lider av fetma och kollat på relationen mellan deltagarnas åsikt om sina kroppar och deras metaboliska hälsa. Deltagarna fick svara på frågor om depression och viktinternalisering (Internalisering är en införlivning av andras tankar och värderingar till sin egen person) och undergick olika medicinska tester där man kollade efter riskfaktorer för hjärtproblem.

Deltagarna delades sedan in i de med ”hög” viktinternalisering och de med ”låg” viktinternalisering. Det visade sig att de med hög viktinternalisering var tre gånger så mer troliga att lida av någon metabolisk sjukdom, och sex gånger mer troliga att ha höga triglyceridnivåer, en riskfaktor för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

– Hälsocoacher, media och allmänheten borde vara medvetna om att det inte är effektivt att shamea någon som lider av fetma för att personen ska gå ner i vikt, det kan bidra till dålig hälsa om patienten tar till sig dessa internaliseringar, säger Dr. Tom Wadden, som var med och skrev studien, till Science Daily.

Forskarna sa att hur någon känner om sin kropp, och vad de tycker om sig själva på grund av sin kropp, kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan.

Slutsats? Shamea inte någon för hens kropp. Försök peppa dig själv och dina kompisar till att älska era kroppar. Hjälp varandra tycka om er själva.