in

Experten svarar: ”Vad ska jag göra åt svullnaden jag får vid mens?”

svullen mens tips
Phuong Tran / Unsplash

Träningsexperten Emma Barremyr svarar på en läsarfråga om svullnad vid mens, och vad man kan göra åt det. Mer

Fråga: Hur undviker jag att gå upp i vikt vid mens? Jag sväller alltid upp jättemycket och vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Har du några tips och vad ska man äta? / Lovisa, 18

Svar: Åh, din fina kvinnokropp! Jag tänker att det är helt naturligt att kroppen känns annorlunda när vi har mens. Jag tror att de flesta kvinnor kan relatera till det. Det är mycket som händer i kroppen. Den samlar på sig extra vätska och hormonerna gör att vi kan känna oss ur balans, uppsvällda, trötta och fula. Nej, det är inte kul alls, men samtidigt är det inget vi kan göra något åt. Det är ingenting som du ska motverka genom att försöka gå ner i vikt eller äta mindre. Försök istället att vara extra snäll mot dig själv och din kropp när du känner såhär. Påminn dig om att det kommer att gå över och att du är långt ifrån ensam i din upplevelse.

Här är några tips på vad du kan göra för att underlätta de jobbigaste mens-dagarna:

  • Undvik tighta byxor de dagar då magen känns öm och svullen. Bättre att du har något bekvämt på dig som får dig att må bra och känna dig snygg.
  • Ät färgglad mat som ger mycket näring som i sin tur gör att du kanske känner dig lite piggare och gladare.
  • Rör på dig, gärna utomhus så att du får frisk luft som ofta ger ny energi och rensar tankarna!
  • Försök att vara snäll mot dig själv genom att peppa dig med snälla ord istället för att lägga energi på att kroppen känns annorlunda och konstig.
  • Fastna inte framför spegeln – och om du ändå gör det så försök att fokusera på något vänligt så du inte står där och är taskig mot dig själv.