in

Erikas anatomy – livet som sjuksköterska

4av8ticowekomhyq
index.xml

Snabba möten, gnälliga patienter och intensiva arbetspass. Så ser verklighetens akutmottaging ut. Men sjuksköterskan Erika Trulsson, 26, misströstar inte. För henne räcker det med ett tack för att allt ska vara värt det.

Mer

När jag kliver in genom huvudentrén på Södersjukhuset i Stockholm hälsar sjuksköterskan Erika Trulsson mig välkommen med ett stort leende. Genast sprids en känsla av trevnad i kroppen. Många tycker att det är obehagligt att vistas på sjukhus, men för mig är det ett hus fyllt av kärlek, värme och trygghet. Här ägnar hårt arbetande människor sina liv åt att hjälpa sjuka – trots att många av dem varken får speciellt bra lön eller så mycket beröm för mödan.
Erika Trulson, 26, jobbar på akutmottagningen och spenderar dagarna med allt från att ta hand om svårt olycksdrabbade till att försöka vara trevlig mot arga patienter i väntrummet. Hon är precis sådär mjuk, varm och snäll som jag får för mig att du måste vara för att klara av det här jobbet.
– Det är klart att det hjälper att vara ödmjuk och ha en genuin vilja att hjälpa, men samtidigt kan jag inte vara sådan hela tiden här på akuten. Folk går härifrån lika snabbt som de kom, och många är arga för att de får vänta så länge på sin tur. Så ibland är det svårt att vara så gullig med alla. Men jag försöker …
Hur kan en dag på akuten se ut?
– Det är ju väldigt olika, men det är ofta mycket folk, högt tempo, snabba möten och mycket gnäll från patienterna. Men det är jättekul och spännande, eftersom det händer så mycket hela tiden.
Vilka tider jobbar du?
– Jag jobbar lite olika pass. Antingen sju på morgonen till tre på eftermiddagen, eller klockan ett till halvtio på kvällen, både vardagar och helger. Det är lite knepigt att få ihop fritiden, eftersom de flesta av mina vänner jobbar dagtid på vardagar. Men det som är bra här är att vi i princip får välja vilka pass vi vill jobba. Jag kan välja att jobba intensivt i fyra dagar för att sedan vara ledig i fyra.
Du måste stöta på så mycket sjukdom och död, hur hanterar du det?
– Vi har en kurator som är jättebra, som kopplas in automatisk när det händer något speciellt. Det har funnits några fall som varit svårare att hantera än andra, till exempel när det är unga människor inblandade.

Men är det inte svårt att koppla bort sina känslor då?
– Jo. Det går liksom inte att lära sig att inte bli berörd. Men en del patienter berör mer än andra. En kvinna kom in för att hon var yr, det visade sig att hon hade en hjärntumör. Hon hade precis fått beskedet när jag skulle gå in för att sätta på henne ett patient-armband. Att komma in där som någon hon aldrig träffat, där hon och hennes man satt och grät. Det var tufft.
Händer det att du känner dig maktlös?
–Det händer att jag känner mig otillräcklig. Cancerbeskeden är värst … Det händer inte så ofta här nere på akuten, men när det händer är det så svårt att veta hur man ska bete sig, tycker jag. Men det är väl i sådana situationer det är läge att plocka fram den där mjukheten och värmen.
Vad är den bästa känslan som ditt arbete frambringar?
– Åh, det är när patienterna är nöjda och tacksamma. När de tackar för den fina behandlingen innan de åker hem eller vidare till någon avdelning.Det är så många som bara klagar här på akuten, så att få höra lite beröm är guld värt. Då känns det verkligen som att det är någon mening med det här. Då känner jag mig verkligen nöjd och glad när jag går hem från jobbet.

Gör du inte alltid det?
– Nej, ibland känns det inte bra. När det har varit knökfullt i väntrummet och jag har fått en massa utskällningar för att det tar för tid, det är svårt att skaka av sig.  Även om det inte är mitt fel … Men jag trivs ändå jättebra.
Varför då?
– Jag får uppleva och se väldigt mycket. Även om det är mycket elände, så är det alltid mycket glädje. Och varje dag har vi en ”spegling” efter arbetspasset, där vi sitter ner och går igenom dagen. Då kan vi ta upp saker som vi känner att vi behöver prata om och reflektera över något som gått fel eller misskötts. Det är jättebra, god kommunikation är superviktigt.
Varför bestämde du dig för att bli sjuksköterska?
– Anledningen till att jag började plugga var att jag ville bli barnsköterska. Jag var helt inställd på att jobba med barn. Men efter att ha praktiserat på en barnavdelning insåg jag att det kanske inte var min grej i alla fall. Men mer än så visste jag egentligen inte. Jag har inte gått runt hela livet och vetat att jag vill bli sjuksköterska. Men det är klart, någon slags ”omvårdnadsgen” har jag nog i mig …
Den allmänna bilden av vårdyrken är att det är dålig lön och låg status.
– Ja. Alltså, jag skulle kunna få upp min lön genom att ta jobb inom den privata vården eller på vårdcentral. Jag vet folk som har fått upp lönen 6 – 7 000 kronor genom att göra så. Men jag prioriterar ett roligt och spännande jobb med låg lön framför ett tråkigt jobb med bra lön. Jag menar, ska jag vara på jobbet 40 timmar i veckan så måste jag trivas. Men visst är det tråkigt att det är så som du säger.  
När jag gjorde ett jobbtest på jobbkoll.se så blev jag faktiskt ”sjuksköterskan” …
– Kul! Då är det är bara att plugga i tre år.
Okej. Var och hur?
– Du går tre år på högskola. Sjuksköterske­utbildningen finns på de flesta lite större orterna i landet. I alla fall där det ligger ett sjukhus i närheten. Intagningsgränsen beror på tillgången till praktikplatser som finns just där, just då.

Är jag garanterad jobb då?
– Nej. Det är bara att söka, som i andra yrken. Det kan vara klurigt att få jobb faktiskt. Men det gick ju för mig, så man ska inte ge upp. Och det finns många alternativ.  
Väljer man specialinriktning under de tre åren av studier?
– Nej, du kan plugga vidare efteråt och läsa till barnmorska, narkossköterska eller något annat, men då krävs det att du jobbar ett tag först.
Ska du plugga vidare?
– Åh, vi får se. Just nu är jag väldigt nöjd. Men framöver kanske. Kunskap är aldrig fel!  
Det måste ändå vara coolt med ett yrke med så stor bredd och många möjligheter …
– Ja, det blir aldrig tråkigt i längden. Men jag och min bästis har en dröm om att starta ett eget klädmärke. Jag älskar att designa kläder. Vi får se vad som händer i framtiden.
Så, är det lika mycket intriger, drama och kärleksaffärer på riktigt som i sjukhus-serierna på tv, typ ”Grey’s anatomy”?
–Nja, det blir inte riktigt lika mycket drama eftersom de riktigt dåliga patienterna inte kommer in genom väntrummet, som de gör på tv. De kommer genom en enskild ingång.
Och kärleksaffärerna i linneskåpen?
– Ja, jag har hört det förekommer en del, men jag har också hört att man ska passa sig för sådant där … ■

Hitta en sjuksköterske-utbildning nära dig

4av8ticowekomhyv

Gå in på Svenska sjuksköterskeföreningens hemsida swenurse.se, klicka på fliken som heter ”Länkar” och sedan på underrubriken ”Universitet och högskolor med sjuksköterskeutbildning”. Här hittar du länkar till alla Sveriges sjuksköterske­utbildningar!

En sjuksköterska har mycket ansvar, för så väl vården som kunskapsförmedlingen, på den plats hon eller han jobbar på. Vill du satsa på mindre ansvar och kortare utbildning, så kanske undersköterska är något för dig? Det blir du genom en gymnasial utbildning på gymnasieskola eller komvux. Sök på ”undersköterska” eller ”sjukvådsbiträde” på utbildningsinfo.se.

Erika Trulsson

Född: 15 december 1980 i Kristianstad
Bor: Södermalm i Stockholm
Civilstånd: Singel