in

Träna hemma! Här är 3 magövningar som hjälper mot ryggont

stående magövningar hemma
Bildkälla: Conscious Design / Unsplash

Känner du dig stel i kroppen efter flera timmars stillasittande hemmajobb? Då vet vi något som garanterat kommer hjälpa! Här är tre magövningar du kan göra hemma – oavsett om du är nybörjare eller expert. Mer

Just nu är vi många som arbetar eller pluggar hemifrån, och kanske känner du också att du inte rör dig tillräckligt om dagarna? Ryggont, stela axlar och smärtor i höften efter många timmars stillasittande arbete är inte ovanligt. Därför har vi samlat några tips och övningar som kan hjälpa!

4 saker att tänka på för dig som jobbar hemifrån

  1. Sitt bekvämt! Se till att du har en bekväm stol och lagom höjd på skrivbordet. Använd eventuellt en sittdyna om du sitter på en vanlig köksstol.
  2. Tänk på hållningen. Sitt med en rak rygg när du jobbar så ingen onödig vikt läggs på ländryggen. Använd eventuellt en hållningssele om du tycker det känns svårt att sitta rakt. Hållningsselen drar axlarna lätt bakåt och trycker försiktigt fram övre ryggen.
  3. Ställ dig upp och rör på kroppen så blodcirkulationen hålls igång ordentligt. Det är inte bara bra för hjärnan att ta pauser! Det kan räcka med att du ställer dig upp för att diska kaffekoppen, gå en kort sväng med hunden eller sträcker lite på dig.
  4. Stärk upp din bålmuskulatur. Magmuskler kan stärka och skydda din ländrygg och motverka att onödig belastning läggs just där.

Magövningar hemma eller på gym?

Var eller när du gör dina magövningar spelar absolut ingen roll, det viktigaste är att du känner dig bekväm och ser det som en positivt sak i vardagen! Blir det för stressigt att ta sig till gymmet efter jobbet så går det lika bra att utföra övningarna hemma. Just nu är det bästa alternativet dock att hålla sig hemma för att minska smittspridning.

3 effektiva magövningar för att stärka din kropp

Vi listar några övningar som garanterat kommer stärka din inre magmuskulatur och som kan utföras var som helst och när som helst.

1. För nybörjaren – träna magövningar hemma med yoga

Youtube-kontot ”Yoga with Adrianne” är en perfekt start på dagen för att väcka musklerna till liv eller för dig som är nybörjare. Du blir guidad genom övningarna i ett behagligt tempo som även är bra för dig som behöver stressa ner.

I videon ovan ligger fokus på att stärka bukväggen. Bukväggen inkluderar den raka bukmuskeln, yttre och inre sneda bukmusklerna samt den tvära och den fyrkantiga bukmuskeln. Med andra ord jobbar du igenom i stort sätt hela bukmuskulaturen på denna korta 14 minuters video!

2. Stående magövningar hemma – med eller utan vikt

Sprint i olika tempon är en perfekt övning som går att göra hemma! Den är nämligen både pulshöjande och bra för dina magmuskler. Gör åtta höjda knän per ben (alltså 16 totalt) så snabbt du bara kan, sedan gör du lika många, men halverar farten. Upprepa så många varv du orkar. Knäet ska upp till navelhöjd både i den snabba och den långsamma delen, vilket gör att i de långsamma knälyften kommer du behöva ta hjälp av bålen för att orka. Går det inte att dra upp knät såpass högt så gör du så högt du kan. Det viktigaste är att lyssna på kroppen!

3. För proffset – här är några tuffa magövningar

Den här övningen kan göras både med och utan redskap. Startpositionen är att du står med knän och händer i golvet. Vill du köra utan redskap så ”promenerar” du fram med händerna så långt fram du kan utan att börja svanka. Spänn magen och armarna och håll axlarna ifrån öronsnibbarna.

tuffa magövningar hemma

Vill du köra övningen med redskap behövs en Ab-roler. Detta är ett super bra redskap att använda sig av när man känner sig stabil i sina magövningar. På Ellos kan du klicka hem din alldeles egna. Läs mer och köp här.