in

Drunknar du i dina känslor? Då kanske du, precis som 1 av 5 svenskar, är HSP

hsp hogkanslig personlighet

Vissa blir mer överväldigade av intryck än andra. Om du reagerar starkt på ljud, färger och dofter samt känner in stämningar i rummet kanske du är HSP – en högkänslig personlighet. Så lär du dig att se din HSP som en tillgång. Mer

När tio människor går in i ett nytt rum lägger åtta av dem märke till möblerna och färgerna, medan två av dem även noterar hur alla i rummet mår och vilka spänningar som finns. Dessa människor är extra känsliga.

Det var den amerikanska psykoterapeuten Elaine Aron, forskare vid New State University of New York, som i mitten av 1990-talet introducerade begreppet Highly sensitive person, HSP, eller som det oftast kallas på svenska – högkänslig person. Sådana personer är inte svaga eller ”överkänsliga”, utan reagerar snarare starkare på intryck utifrån och inifrån. De hör, ser och lägger märke till saker och känslor som andra missar.

Högkänsliga, HSP-personer, känner mycket och intensivt.

Ett knoppande träd om våren kan till exempel ge ett lyckorus och en oskyldig knuff på bussen kan rubba allt. Eftersom en högkänslig person bearbetar information väldigt intensivt kan hen lätt bli trött och utmattad när det händer för mycket nytt på samma gång.

Enligt Elaine Aron är högkänslighet ett medfött drag som märks hos både människor och djur. Hon menar att det är livsviktigt att några av oss snabbt lägger märke till faror eller känner av när någon i gruppen inte mår bra.

Det behövs högkänsliga fiskar för att stimmet inte ska simma rakt in i gäddans gap, och det behövs högkänsliga människor för att uppfatta när någon är ledsen eller trycka på paus-knappen när resten vill rusa iväg in i ett nytt energikrävande projekt.

hogkanslig hsp test

VeckoRevyn ville veta mer om HSP och ställde ett par frågor till Nina Eklund Tegar, ordförande i Sveriges förening för högkänsliga.

Varför är vissa högkänsliga och andra inte?

– Det är vetenskapligt bevisat att hjärnan hos högkänsliga har en större förmåga att ta in intryck djupare och bearbeta information mer än andra. Det är en egenskap du föds med.

Vilka feltolkningar finns om högkänsliga personer?

– Den absolut vanligaste feltolkningen är att HSP är en bokstavskombination eller en diagnos, men det är det ju inte. Högkänslighet är ett personlighetsdrag, och nästan var femte människa är högkänslig.

Är det en tillgång eller en begränsning att vara högkänslig?

– Innan man har förstått att man är högkänslig kan det vara en begränsning eftersom man kan känna sig annorlunda, konstig eller utanför vilket kan bli destruktivt. Men när man har insett att ”jag är ju bara högkänslig” kan man landa i sig själv och bättre förstå varför man reagerar starkare, eller på ett annat sätt, än sina vänner. Det är först då man kan inse vilken tillgång det är! Högkänsliga är väldigt kreativa, ambitiösa och bra på att organisera. Ofta är högkänsliga personer utmärkta ledare eftersom de tidigt kan se problem och lösa dem.

Om jag har en kompis eller anhörig som är högkänslig, finns det något speciellt att tänka på då?

– Nej, du ska bara vara som vanligt. Fortsätt bjuda in till aktiviteter, även om kompisen har sagt nej förut.

Vad ska jag göra om jag tror att jag är högkänslig?

– Det absolut bästa du kan göra är att läsa på. Läs böcker, hitta sajter och forum! Då förstår du att du inte alls är konstig och att det finns väldigt många som är som du. Jag tror det är väldigt viktigt att få bekräftelsen att ”jag är normal”. Nästa steg kan vara att kontakta någon annan som är högkänslig och utbyta erfarenheter med varandra. Ett tredje tips är att träna på att säga nej.

– Högkänsliga vill gärna att alla runt omkring ska vara nöjda och glada, men det är omöjligt att vara alla till lags. Ibland måste du säga nej! Till exempel så tycker jag väldigt mycket om att vara social och träffa vänner, men det är inte alltid jag orkar. Det är inget fel eller fult, utan normalt. Försök att vara sann mot dig själv. Du kan inte leva ditt liv för att alla andra ska må bra, först och främst måste du må bra.

hsp hogkanslig personlighet

Vad är HSP?

HSP står för Highly Sensitive Person eller högkänslig person. Begreppet myntades år 1991.

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag, en biologisk egenskap och förmåga.

De flesta med HSP noterar fler detaljer som de reflekterar över och bearbetar på ett djupare plan. Det medför en mängd ovärderliga egenskaper men det leder också till att dessa personer lätt blir överstimulerade och/eller överväldigade. Då kan hen bli orolig och irriterad.

Många med HSP blir mer harmoniska om de ger uttryck för sin kreativitet genom att sjunga, dansa, skriva, måla eller spela ett instrument.

Test: är du hsp?

 1. Jag lägger märke till detaljer i min omgivning. Ja/Nej
 2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig mycket. Ja/Nej
 3. Vissa dagar när det händer mycket behöver jag dra mig undan för att få vara ifred. Ja/Nej
 4. Jag blir lätt förskräckt 
och hoppar ofta till. Ja/Nej
 5. Jag anstränger mig särskilt för att inte begå misstag eller glömma saker. Ja/Nej
 6. Jag reagerar starkt på hungerkänslor – de påverkar mitt humör och min koncentration. Ja/Nej
 7. Jag lägger stor vikt vid att undvika situationer som gör mig upprörd. Ja/Nej
 8. Som barn betraktades jag som känslig eller blyg av mina föräldrar eller lärare. Ja/Nej
 9. Konst och musik berör mig djupt. Ja/Nej
 10. Jag blir lätt överväldigad av saker som skarpt ljus, starka dofter, grova textilier och sirener i närheten.Ja/Nej

  Har du svarat ja på sex eller fler av dessa påståenden kan du vara högkänslig. Men kom ihåg att ett sånt här kort test inte ger ett hundra procent tillförlitligt svar. Läs på mer och lita på din magkänsla.