in

Detta händer i din kropp när du inte dricker ditt morgonkaffe

kaffe abstinensbesvar

Kanske dags att börja skära ner på kaffekonsumtionen? Mer

Om du är beroende av kaffe är du definitivt inte ensam. Personligen avskyr jag kaffe, men jag kan fatta att den första koppen på morgonen blir obligatorisk för många. För att kunna vakna till ordentligt, känna att man startar dagen, eller vad vet jag (som sagt).

Men om du inte får dricka det där första morgonkaffet? Då kanske du känner dig trött, lättirriterad eller får huvudvärk, vilket kanske inte låter så farligt. Men enligt Michael J. Kuhar, professor i neurofarmakologi vid Emory University, finns det en betydligt mer oroande orsak till att du får en fysisk reaktion när du inte dricker kaffe.

För sajten Health berättade nämligen Kuhar att du i princip har abstinenssymtom på ett liknande, om än mycket mildare, sätt som personer som är beroende av droger har när de försöker sluta eller gått för lång tid utan drogen.

Kuhar förtydligar dock att du inte kan bli beroende av kaffe på samma sätt som du kan bli beroende av droger och alkohol, men att din kropp kan börja lita på sin dagliga dos. Och det är det som orsakar de fysiska symptomen du upplever när du inte dricker kaffe som du brukar. Till exempel när du startar dagen utan det vanliga morgonkaffet.

Att gå igenom abstinensbesvär varje gång du skippar en kopp kaffe kanske inte låter så jättepeppigt, men Kuhar försäkrar att symptomen definitivt kommer att försvinna efter ett tag. Om du vill dricka mindre kaffe råder han dock till att skära ner gradvis på din kaffekonsumtion, så du inte utsätter din kropp för för intensiva abstinensbesvär.