in

Det betyder färgen på din mens – så märker du om något inte står rätt till

färgen på din mens

Att mensen kommer varje månad är för många självklart, men vilken färg och konsistens mensblodet kan variera. Vad betyder egentligen färgen på din mens? Är mensen brun eller slemmig? Oroa dig inte, vi reder ut! Mer

Klarrött, mörkrött, brunfärgat… ja, färgen på mensblodet verkar kunna variera hur mycket som helst. Gynekologen Raguel B. Dardik säger till Refinery29 att kvinnor ofta oroar sig för att mensen inte ser exakt likadan ut alltid, men att vad som är normalt innefattar många olika färger.

Något som nästan alltid är normalt är att blodet ändrar färg under de dagar man har mens, och det beror på mängden blod som kommer. Om man bara har lite blödning kommer det inte ut direkt. Det betyder att det oxideras under längre tid och då kommer ut i en mer brunaktig nyans. Om man använder hormonellt preventivmedel kan du se ljusare rött eller brunt blod oftare eftersom du generellt kommer blöda mindre än de som inte använder sig av hormonellt preventivmedel.

Slemmig eller klumpig mens?

Konsistensen på din mens och innehållet av klumpar kan också variera. Det beror på att lite slemhinna från livmodern följer med när du har mens, och den kan vara klumpig eller slemmig. När blodet är på väg ut producerar din kropp anti-koagulerande föreningar som ska hjälpa kroppen att göra slemhinnan till en mer flytande form, men när man blöder mycket hinner inte kroppen med och då kan en del klumpar följa med ut. Av samma anledning kan mensen ibland vara slemmig. Klumpar och slem är med andra ord helt normalt, men om klumparna är större än en enkrona kan det betyda att du förlorar mycket blod snabbt, och Dr. Dardik råder då till att man ska söka upp sin gynekolog för att kolla så att allt står rätt till.

Om du däremot inte använder hormonellt preventivmedel och inte har andra problem relaterade till din mens, så som exempelvis PCOS, betyder färgen på din mensblod detta:

svart eller slemmig mens vad betyder det

Klarröd mens

De första dagarna under mensen är blodet ofta klarrött eftersom att det kommer ut direkt. Det är också då flödet brukar vara som mest, och därför kan man se mer klumpar i blodet.

Mörkröd mens

När blodet är mörkrött blöder du inte lika mycket som när blodet är klarrött, och därför kommer inte blodet ut lika fort. Du kan till exempel se att din mens är mörkröd när du sovit, eftersom att gravitationen inte kunnat hjälpa blodet komma ut.

Brun mens

Som vi nämnde ovan betyder brunt blod att mensen inte kommer ut direkt, och därför oxideras mer. Om du har brunt blod i början av din mens så är det förmodligen blod från din förra menscykel som inte kom ut ur kroppen. Och om blodet är brunt i slutet av din mens är det för att du inte blöder lika mycket.

Svart mens

Svart mens är oftast väldigt mörk brun mens, och kommer alldeles i slutet av mensen. Om det inte luktar konstigt är det inget att oroa sig för!

Andra färger på mensen

Din mens borde vara i någon färgskala av rött eller brunt, men om den är mer orange eller grå kan det betyda att något inte står rätt till. Ibland är det en indikation på en infektion, speciellt om du har andra symptom så som magsmärtor, att det kliar, eller att det svider när du kissar. Om du är orolig så är det alltid bra att gå till din gynekolog.

c5893a6c 7cd2 4dad 86dd 54601c000db0

Har du förresten koll på hur en menscykel funkar?

https://www.youtube.com/watch?v=tOluxtc3Cpw