in

Det händer i hjärnan när du får en minneslucka – och därför kan det vara farligt att få det ofta

minneslucka

Att dricka för mycket kan ibland resultera i minnsluckor, men vad är det egentligen som händer i hjärnan som gör att en minneslucka uppstår? Vi reder ut. Mer

Att få en minneslucka är aldrig kul och kan vara riktigt ångestframkallande. Att dricka alkohol i snabb takt, skippa vatten eller under en kort period dricka många drinkar med hög sockerhalt ökar risken för minnesluckor. Men vad är egentligen en minneslucka och vad händer i hjärnan när man får en?

Sajten Refinery29 har pratat med läkaren Reagen Wetherill som forskat på just minnesluckor.

– När du får en minneslucka innebär det att du har druckit till den grad att du fortfarande kan interagera med omgivningen och föra ett samtal, men att din hjärna inte är förmögen att skapa minnen för det som pågår, säger Wetherill till Refinery29.

För att skapa ett minne krävs det först att hjärnan snappar upp vad som faktiskt händer, vilket hjärnan gör om du druckit alkohol och är vid medvetande. Den informationen lagras därefter i korttidsminnet, men för att det minnet sedan ska bli en ”riktigt” minne krävs det att kopplingen mellan dina neuroner i hjärnan blir förändrar sig och blir starka. Detta sker med hjälp av ämnen i hjärnan som glutamat och acetylkolin, och det är här intaget av alkohol kan påverka.

Alkohol avbryter transporten till minnet

Alkohol påverkar stora delar av neuronerna i hjärnan, och framförallt sådana som finns i hippocampus, en del i hjärnan som spelar viktig roll i bildandet av minnen. Alkoholen avbryter alltså ibland helt enkelt transporten som krävs för att någonting ska bli ett långtidsminne.

Däremot påverkas sällan ditt korttidsminne vid minnesluckor, vilket gör att du i stunden av fylla kan samtala med folk och komma ihåg saker där och då.

Att få en minneslucka ökar risken för att man får fler i framtiden, och att få minnesluckor upprepade gånger över lång tid kan påverka hjärnan kroniskt och skada minnet permanent.

Om du ofta drabbas av minnesluckor när du dricker kan det vara läge att se över din alkoholkonsumtion. På IQ.se kan du göra ett test för att få lite bättre koll på hur dina alkoholvanor faktiskt ser ut!