in

Det händer i din kropp om du alltid är negativ (vem visste att det kunde påverka så mycket?)

negativ dragare

Att positiva tankar ger ett bättre humör och får oss att må bättre vet vi redan, men visste du att negativa tankar kan vara riktigt dåligt för din kropp? Mer

Negativa tankar och känslor påvekar din kropp fysiskt, och kan faktiskt vara farliga. Negativa tankar skapar en kemisk reaktion i vår hjärna, så när någon konstant tänker negativt försvagas personens immunsystem och det fysiska välmåendet blir sämre med tiden.

Elite daily förklarar att när kemikalierna dopamin och serotonin åker genom kroppen förvandlas våra positiva tankar till en fysisk känsla av lycka. Det händer till exempel när man blir kär, når ett stort mål eller äter choklad.

Och den exakta motsatsen händer när man känner sig arg eller deprimerad eftersom adrenalin och kortisol, kroppens fly- eller fäktashormoner, åker genom kroppen. Specifika smärtor i vår kropp kan berätta för oss vad vi känner. Studier visar att brist på serotonin sänker vår smärtgräns, så även små kroppsliga smärtor känns värre och gör ondare. Det är för att de emotionella smärt-meddelandena och de fysiska smärt-meddelandena överlappar. Känslor kan vara så precisa med hur de påverkar våra kroppar att det finns läkare som tror att vissa specifika smärtor kan säga mycket om de problem vi har i livet vid tillfället.

Till exempel kan kronisk nackvärk indikera att man är oförmögen att se olika perspektiv av något. Oförklarlig värk i höfterna kan vara ett tecken på att vi känner mycket rädsla och att vi inte kan ta viktiga beslut. Smärta i övre delen av ryggen associeras till när man är hjärtekrossad, smärta i mitten av ryggen relateras till oförmågan att släppa taget om det förflutna och smärta i nedre delen av ryggen är kopplad till ekonomisk stress. Om man känner smärta i knäna kan det betyda att man är rädd, att man har för mycket stolthet och att man inte kan kontrollera sitt ego. Intressant, eller hur? Exakt hur det här funkar är dock inte klarlagt och läkarna är oense.

Även depression kan öka risken för vissa fysiska sjukdomar eller smärtor. De mest vanliga symptomen är kroniskt trötthetssyndrom, insomnia, minskad sexlust och minskad aptit.

Fördelarna med positivt tänkande

När vi känner oss stressade och adrenalin börjar pumpa genom kroppen kommer kroppen komma ihåg känslan och associera den till alla framtida liknande situationer med en negativ betydelse. Och det är i de situationerna du ska tänka positivt.

Skriv ner dina negativa tankar, och sedan skriver du ett positivt motargument bredvid. Den övningen ger dig verktyget att kunna stöta bort negativa tankar och ersätta dem med positiva tankar. Om du inte får bort en negativ tanke kan du försöka komma fram till var den kommer från, och om det finns någon sanning i tanken. Om man gräver djupare i en negativ tanke kommer man ofta fram till att det inte finns någon sanning i den.

Så nästa gång du har en negativ tanke – ersätt den med en positiv! Det kan vara svårt i början, men allt går med lite övning.