in

Den ultimata guiden: vad avslöjar ditt bajs om din hälsa?

bajs

”En god avföring är den bästa huvudkudden” säger ju ordspråket, men i finrummet får samtal om avföring sällan utrymme. Klart vi ska snacka bajs! Ditt bajs säger nämligen mycket om hur du mår, vilket gör det till en självklarhet att hålla koll på! Mer

Visste du att bajset ska sjunka till botten av toaletten när det landar? Blir det flytande i vattnet kan det bero på flertal orsaker. Troligtvis är det din kost som ställer till dig att: mat som gör dig gasig (socker, bönor, mjölk, etcetera) eller olösliga fibrer som kli kan vara boven. Även laktos- eller glutenintolerans är en vanlig anledning till att bajset flyter. Låter det intressant? Läs vidare för att lära dig ALLT om vad din avföring säger om din hälsa!

Vad säger din avförings färg om din hälsa?

Är din avföring brun är troligtvis allt som det ska, men är den svart kan det tyda på att du blöder någonstans i din mage. Här är vad du ska hålla koll på när det kommer till färgen på din avföring.

  • Brunt: Är din avföring brun står allting troligtvis till som det ska. Den bruna färgen beror på gallan som produceras i levern och är helt normal.
  • Svart eller rött: Det blöder troligtvis någonstans i din mage. Det kan vara hemorrojder eller magsår, vilket är relativt enkelt att åtgärda. I värre fall kan det bero på grovtarmscancer, så kontakta din läkare om färgen inte försvinner. Om du inte ätit rödbetor förstås, då kan du andas ut!
  • Grönt: Även denna färg kan bero på att du ätit mycket grönsaker, eller att maten åkt för fort genom tjocktarmen. Grön färg kan även vara tecken på IBS, Celiaki (grov glutenintolerans) samt tarmcancer.
  • Gult: Gult bajs som dessutom är fett i konsistensen är ett tecken på att du har ett överskott på fett i kroppen.
bajs avföring smal
Rödbetor kan göra din avföring röd. Bildkälla: FOODISM360 / Unsplash

Kan jag få tjärliknande och svart avföring av alkohol?

Som sagt kan svart avföring bero på exempelvis magsår, men kan det bli svart av alkohol? Svar ja, men inte av vilken som helst. Enligt tidningen Doktorn är det just en del rödvin som kan göra så att avföringen blir svart.

Det säger avföringens konsistens om hur du mår – kletig, smal eller små kulor

Här är vad avföringens konsistens säger om din hälsa.

  • Hårt och kluttigt: Om avföringen kommer ut i små, hårda bitar som måste pressas ut är det troligtvis förstoppning det handlar om. Förstoppning uppstår när man ätit för lite fibrer vilket finns i exempelvis fullkorn, bönor, grönsaker och nötter. Det kan även handla om att du behöver dricka mer vatten!
  • Löst, men inte diarré: Även här kan det handla om glutenintolerans. Men man behöver inte nödvändigtvis vara intolerant, många är enbart känsliga
  • Väldigt ”smal” bajskorv: Troligtvis är detta förstoppning som hindrar ändtarmöppningens muskler att vidga sig men det kan också vara ett symtom på ändtarmscancer. Om formen på bajset är smalt som en penna under flera dagar bör läkare kontaktas.mot gluten. Att testa en glutenfri kost kan därför vara en bra idé!
  • Korvformat, ”lagom” mjukt: Den optimala bajskorven, grattis!
  • Mjukt, klibbigt: Är bajset mjukt och fastnar på insidan av toaletten? Då kan det vara för mycket olja i din avföring på grund av att kroppen inte tar upp fett på rätt vis. Bör kollas upp!

Hur ofta ska man gå på toaletten?

Normalt ska man bajsa 1-2 gånger om dagen, men det skiljer sig från person till person och vad man har för kost. Så länge man äter mycket fibrer, dricker mycket vatten och tränar så är det lätt att hålla koll på att allting är som det ”bör”.

Text: Marika Cederlund