in

Den ultimata guiden: vad avslöjar ditt bajs om din hälsa?

”En god avföring är den bästa huvudkudden” säger ju ordspråket men i finrummet får samtal om avföring sällan utrymme. Klart vi ska snacka bajs! Ditt bajs säger nämligen mycket om hur du mår, vilket gör det till en självklarhet att hålla koll på! Mer

Visste du att bajset ska sjunka till botten av toaletten när det landar? Blir det flytande i vattnet kan det bero på flertal orsaker. Troligtvis är det din kost som ställer till dig att: mat som gör dig gasig (socker, bönor, mjölk, etcetera) eller olösliga fibrer som kli kan vara boven. Även laktos- eller glutenintolerans är en vanlig anledning till att bajset flyter.

Låter det intressant? Läs vidare för att lära dig ALLT om vad din avföring säger om din hälsa!

poop

Färg

Brunt: Är din avföring brun står allting troligtvis till som det ska. Den bruna färgen beror på gallan som produceras i levern och är helt normal.

Svart eller rött: Det blöder troligtvis någonstans i din mage. Det kan vara hemorrojder eller magsår, vilket är relativt enkelt att åtgärda. I värre fall kan det bero på grovtarmscancer, så kontakta din läkare om färgen inte försvinner. Om du inte ätit rödbetor förstås, då kan du andas ut!

Grönt: Även denna färg kan bero på att du ätit mycket grönsaker, eller att maten åkt för fort genom tjocktarmen. Grön färg kan även vara tecken på IBS, Celiaki (grov glutenintolerans) samt tarmcancer.

Gult: Gult bajs som dessutom är fett i konsistensen är ett tecken på att du har ett överskott på fett i kroppen.

bajs

Konsistens

Hårt och kluttigt: Om avföringen kommer ut i små, hårda bitar som måste pressas ut är det troligtvis förstoppning det handlar om. Förstoppning uppstår när man ätit för lite fibrer vilket finns i exempelvis fullkorn, bönor, grönsaker och nötter. Det kan även handla om att du behöver dricka mer vatten!

Löst, men inte diarré: Även här kan det handla om glutenintolerans. Men man behöver inte nödvändigtvis vara intolerant, många är enbart känsliga mot gluten. Att testa en glutenfri kost kan därför vara en bra idé!

Väldigt ”smal” bajskorv: Troligtvis är detta förstoppning som hindrar ändtarmöppningens muskler att vidga sig men det kan också vara ett symtom på ändtarmscancer. Om formen på bajset är smalt som en penna under flera dagar bör läkare kontaktas.
Korvformat, ”lagom” mjukt: Den optimala bajskorven, grattis!
Mjukt, klibbigt: Är bajset mjukt och fastnar på insidan av toaletten? Då kan det vara för mycket olja i din avföring på grund av att kroppen inte tar upp fett på rätt vis. Bör kollas upp!
bajs

Hur ofta?

Normalt ska man bajsa 1-2 gånger om dagen, men det skiljer sig från person till person och vad man har för kost. Så länge man äter mycket fibrer, dricker mycket vatten och tränar så är det lätt att hålla koll på att allting är som det ”bör”.

Läs även:

Därför gör alkohol att du bajsar mycket (vi vet att du undrar!)

Ny studie visar: Lika mycket bajsbakterier i skägg som i toaletter

 Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!