in

Därför tycker myggor bättre om vissa personer (och så håller du myggen borta!)

mygga
Bildkälla: Unsplash

Att sitta ute en kväll och själv vara omsvärmad av mygg medan ens vänner inte får ett enda litet bett är riktigt orättvist. Men varför gillar egentligen mygg vissa människor mer än andra? Mer

Den här artikeln publicerades första gången 2017.

Vissa människor är som magneter för myggor, medan andra klarar sig år efter år med något enstaka myggbett. Varför mygg gillar vissa mer än andra är något som forskare studerar för att bättre förstå hur sambandet mellan insekterna och deras mänskliga byten (låter läskigt va?) fungerar.

WebMD rapporterar att genetik spelar stor roll, 85 procent, i frågan om huruvida man är ett bra mål för myggor eller inte. En av tio anses vara extremt attraktiv för myggor, så pass att de kan känna doften av dig från ett avstånd på 50 meter.

– Personer med höga koncentrat av steroider och kolesterol vid hudens yta attraherar myggor, säger Jerry Butler, tidigare professor vid University of Florida.

De som producerar extra mycket av vissa syror, så som urinsyra, är också ett bättre mål för myggorna. Myggor tenderar också att tycka om långa personer samt gravida personer bättre.

Så håller du myggen borta

Att hitta den exakta luktföreningen som myggor attraheras av är en lång och komplex process. Forskare riktar in sig på doft-länkade gener, men forskningen kommer ta år. Myggor har funnits på jorden mer är 170 miljoner år, och bara i USA finns det 175 olika arter. Så tyvärr verkar det som om att myggorna kommer älska dig ett tag till.

För att, i alla fall försöka, hålla mygg borta rekommenderar tidningen Farmer’s Almanac att man kan smörja in sin hud i babyolja, oäkta vaniljextrakt, citron- och eukalyptusolja eller äppelcidervinäger. De föreslår också att man kan gnida vitlök mot sin hud, men om du faktiskt vill umgås med andra människor föreslår vi att du struntar i just det rådet.

Ska studera strumpor

Brittiska forskare ska nu starta en studie för att se hur gener och attraktion från myggor ser ut. I studien kommer 200 tvillingpar från England och Gambia delta, och strumpor kommer tas från deltagarna och sättas in i en vindtunnel tillsammans med mygg för att se hur de reagerar och vilka strumpor de dras till.

Forskarna kommer analysera de strumpor som myggorna tycker om för luktföreningar och generna hos deras ägare. Forskarna hoppas att ägarna till de strumporna naturligt producerar attraktiva eller avvisande kemikalier som kan bli basen för framtida myggmedel, skriver Bustle.

2015 gjordes en liten studie där man studerade 18 identiska tvillingpar och 19 tvåäggstvilling-par för att se hur attraktiva de var för myggor. De kom fram till att de identiska tvillingparen var mer lika varandra i hur intresserade myggorna var av dem, än vad tvåäggstvilling-paren var. Då enäggstvillingar delar samma DNA drog forskarna slutsatsen mellan myggattraktion och gener.

– Om vi kan identifiera viktiga gener i den här studien kanske vi kan utveckla ett piller eller medicin som gör att kroppen naturligt kan producera frånstötande kemikalier för att hålla myggorna borta, säger James Logan, medicinsk entomolog, som leder studien med strumporna.

Forskare vet redan att personer som avger mer koldioxid är populära bland myggor, men då det finns så många lukter att undersöka är det svårt att sätta fingret på exakt vad det är som lockar myggen.

– Det görs en enorm mängd forskning på vilka föreningar och lukter som personer avger som kan vara attraktiva för mygg. Med 400 olika föreningar att undersöka är det ett stort arbete, säger Joe Conlon, teknisk rådgivare vid American Mosquito Control Association, till WebMD.