in

Därför tappar du aptiten efter ett breakup (det finns en riktig anledning!)

breakup dragare

Efter att ett förhållande tagit slut är mat ofta en av de sista sakerna man tänker på, och nu vet vi varför. Mer

Oavsett om det är du eller din partner som avslutar förhållandet är det aldrig roligt, och ett breakup visar sig inte minst på aptiten. Det är inte ovanligt att man inte alls känner för att äta efter att ett förhållande tagit slut, och det har att göra med att kroppen går in i ett överlevnadsstudie, hur konstigt de än må låta då man ju kanske kan tycka att kroppen borde vilja äta.

Gert ter Horst är professor i neurobiologi säger till författaren Iris Bouwmeester att förlorad kärlek skapar stress, och stress ökar vår hjärtfrekvens och våra nivåer av kortisol och adrenalin. Det leder till sömnlösa nätter (känner du igen dig?) och en mage som inte vill ha mat, skriver Hellogiggles.

När man hanterar ett breakup är din kropp så stressad att den går in i ett ”fly eller fäkta”-mode, vilket innebär att äta är på botten av kroppens prioritetslista. ter Horst berättade också att emotionell obalans också påverkar ens aptit.

– Områdena i hjärnan som styr känslor och emotionell smärta reglerar också hur vi äter, vårt behov av mat, och vad vi kan känna smak på. Områdena som har hand om dessa funktioner är nära varandra, och kan påverka varandra.

När din kropp däremot kommit över överlevnads-modet och din aptit kommer tillbaka är det troligt att du är sugen på mer fetare mat, för att kompensera för de kalorier du inte fick i dig då du inte åt. Detta kan ju förklara all Ben & Jerrys-glass folk äter i filmer när de fått sitt hjärta krossat.