in

Därför ömmar dina bröst när du har mens – och vad du kan göra åt det

omma brost mens
Bild: Annie Spratt / Unsplash

Vi har alla varit där. När man har mens och ens bröst är så ömma att varje liten snudd får en önska att man inte hade bröst länge. Men då går att minska smärtan! Mer

När man har mens är det mycket som händer i kroppen. Inte minst är dina hormonnivåer lite all-over-the-place och det är just det som är boven i dramat för ömma bröst.

I början av din mensperiod ökar nivåerna av östrogen och sedan toppar det precis före mitten av din mens, vilket gör att dina bröst blir större. Koppla samman det med din kropps produktion av progesteron, vilket leder till svullna mjölkkörtlar och sedan har vi det: Ömma bröst.

Om dina bröst däremot är så ömma att det till och med gör ont att krama någon kan det bero på fibrocystiska bröstförändringar, det är dock inget att vara orolig över. Knölarna som finns i bröstet då kan vara stora, väldigt obekväma och göra ont, men de blir mindre sedan när din mensperiod är över igen. Över hälften av alla kvinnor kommer uppleva dessa förändringar någon gång i livet. Vanligast är det för yngre kvinnor, det är inte lika vanligt efter klimakteriet.

Dr. Jennifer Wilder berättar också för Elite Daily att ens BH kan göra så ens bröst blir extra ömma eftersom många bär fel storlek. Om man tror att man har fel storlek på sin BH är såklart det bästa att gå till en butik och be om hjälp. Men Dr Wilder ger också rådet om att man kan använda en sport-BH då ens bröst ömmar.

– Den tillåter brösten att svullna utan att begränsa dem. Det kan hjälpa till att lätta på smärtan lite grann.

Så, testa en sport-BH nästa gång du har mens och dina bröst är ömma.