in

Därför luktar mensblod så speciellt

mensblod luktar

Din mens luktar unikt, men allas mens luktar annorlunda än vanligt blod. Vi reder ut varför, och vilken lukt som du ska vara lite uppmärksam på. Mer

Att blod luktar, och hur blod luktar, vet de flesta. Men mensblodets lukt skiljer sig rätt mycket från ”vanlig” blodlukt, och kan också skilja sig från person till person. Vad är det som gör att just mensen luktar så speciellt?

Refinery29 har pratat med Dr. Taraneh Shirazian, läkare och professor i obstretik och gynekologi, för att ta reda på vad lukten egentligen består av. Som du säkert redan vet så består ju mensen av mer än just blod. Det kommer också ut vävnader, flytningar och bakterier med blodet, vilket bidrar till lukten.

– Lukten kan vara mer eller mindre kraftig, beroende på hur länge mensen har varit i din livmoder innan den kommer ut. Det är antingen bakterier som blandar sig med gammalt blod, eller bakterier som finns i själva vaginan som kommer ut med blodet som spelar störst roll för den specifika lukten din egen mens har, berättar Dr. Shirazian.

tenor

Alla lukter är normala, men en fisklukt kan bero på bakteriell vaginos

Men hur vet man om något inte står rätt till? Dr. Shirazian säger att det enda man egentligen behöver tänka på är att mensen inte ska lukta fiskaktigt.

När man blöder bevaras mycket fukt i vaginan, vilket kan leda till infektioner som exempelvis bakteriell vaginos. Den har i sin tur en stark doft av just fisk, och kommer ofta i samband med eller efter mensen.

– Bakteriell vaginos uppstår när bakterierna som vanligtvis ska finnas i din vagina hamnar i obalans, säger Dr. Shirazian, och berättar att infektionen kan försvinna av sig själv men ibland kan behöva behandlas av läkare.

Liten risk att andra känner lukten

Risken att någon förutom du själv ska känna lukten är väldigt liten, men om du tycker att den stör dig så finns det några saker du kan göra för att minska lukten.

Att hålla området runt vaginan torrt i samband med mens kan hjälpa till att mota bort lukten. Att byta tampong, binda eller menskopp ofta kan vara bra, likaså att undvika tajta kläder och trosor i annat material än bomull. Det gör att området kring vaginan svettas mindre, vilket kan påverka lukten.

– Många sorters bakterier kan växa under mensen, på grund av blodet men också på grund av svett, säger Dr. Shirazian.

Om du blöder rikligt när du har mens, så är det också troligare att din mens luktar lite mer än hos personer som blöder lite.

Så, vad har vi lärt oss? Allas mens luktar. Mensblod luktar annorlunda än vanligt blod, och kan lukta mer hos personer med rikliga blödningar. Lukten är helt normal och ofarlig, men om det luktar fisk ska du vända dig till en gynekolog.