in

Därför får du eksem – och så kan du lindra kliet

eksem orsak och behandling

Klåda och irriterande röda utslag som gärna blir värre vid stress och under vintern? Om du är en av dem som är drabbad av eksem är du långt ifrån ensam. Här är några av knepen du kan ta till hemma! Mer

Att läsa om alla fantastiska serum, essenser, nya dofter och makeupprodukter kan lätt kännas hopplöst när huden strular, kliar och slår bakut bara man närmar sig parfymer och starka tvålar.  Eksem klassas idag som en folksjukdom och cirka tio procent av befolkningen har handeksem någon gång under ett års tid. Ändå talar eller läser man sällan om eksem, vilket kan göra att man känner sig helt ensam om sina problem.

Vad är eksem och vad beror det på? ’

Eksem klassas som en hudsjukdom. Eksem beror på att hudbarriären, som fungerar som hudens yttersta skydd mot angrepp, har en nedsatt funktion, blivit skadad och inte kan skydda sig på samma sätt mot smuts och bakterier, vilket i sin tur gör att en inflammation kan uppstå i huden.

Symtom på eksem är extrem torrhet, rodnad, över känslighet och klåda som ofta är väldigt besvärande och kan rubba sömn och avsevärt påverka livskvaliteten till det sämre. Vid kroniskt eksem kan man se rodnad, knottror, fjällning och sprickor och många mår också väldigt dåligt psykiskt av sina eksem.

Varianterna av eksem varierar, till exempel kontakteksem som är allergiskt och irritativt, atopiskt eksem, böjveckseksem och ett av de vanligaste formerna, inte minst hos barn, seborroiskt eksem, även kallat mjälleksem, med bland annat torra flagor. Utöver det talar man om var eksemet sitter, som till exempel handeksem eller ansiktseksem, och hur man behandlar dem varierar. Därför gäller det att alltid se till att få en väl fastställd diagnos och att lyssna på sin läkares rekommendationer i första hand. Ofta rekommenderas olika sorters kortisonkrämer när skoven är som värst, men det finns en del andra knep som går att ta till för att skydda och bygga upp den försvagade hudbarriären.

Kost vid eksem

Det är ofta lite kontroversiellt att ge generella kostråd när det kommer till hudåkommor, bortsett från de fall då man har en faktisk diagnostiserad födoämnesallergi. Vi rekommenderar inte heller att man själv mixtrar och börjar utesluta vissa ämnen helt. Däremot kan det vara värt att se över även kosten och lära sig mer om hur den kan påverka kroppen inifrån.

Mikrobiom – vad är det?

Bakterier finns som bekant överallt. De är ofta förknippade med sjukdomar och vi har blivit indoktrinerade att bakterier är något lite äckligt och dåligt. Men de är faktiskt livsviktiga, vi är mer eller mindre uppbyggda av dem! På vår hud finns ett eget ekosystem av olika arter av mikroorganismer som bakterier, svampar och virus som kommunicerar både med varandra och hudens celler. Det här egna ekosystemet kallas mikrobiom.

Hudens mikrobiom är ett relativt nytt forskningsområde inom dermatologin. Några av de som intresserat sig stort för detta och de senaste åren bedrivit egen forskning inom ämnet är La roche posay, som gjort sig känt för sitt thermalvatten som behandlar hudåkommor – inte minst eksem. Vad man bland annat kommit fram till är att en obalans mellan de bra och de dåliga bakterierna kan medföra att hudbarriärfunktionen försämras och irriterande ämnen utifrån kan tränga ner och framkalla irritation och klåda. Då gäller det att stabilisera ekosystemet igen och återställa normalfloran, alltså hudens mikrobiom, vilket La roche posay bland annat arbetar med i sina cremer.

tvål bra vid eksem


Mild, tvålfri bad- och duscholja, La roche posay Lipikar huile lavante, 149 kr. Läs mer och köp här.

Så, vad kan man göra själv hemma?

1. Stressa ner. Nervsystemet har ett nära samarbete med vårt immunsystem och vår hud med dess blodkärl och celler, vilket förklarar den negativa effekten av stress vid en del typer av eksem. För mycket av stresshormonet kortisol påverkar förutom immunförsvaret även sårläkning negativt. Många med allvarliga typer av eksem får gå i så kallade ”eksemskolor” där avslappning är en av de saker som tas upp. Så ytterligare ett skäl att andas djupt med magen, meditera och våga tacka nej till saker som får dig att må dåligt!

2. Snåla med dusch och bad. Klådan du upplever beror ofta på att huden är uttorkad, vilket kan förvärras av alltför mycket dusch och bad. Har du väldigt irriterad hud, kan det också vara bra att smörja huden med olja innan duschen för att skydda huden lite från vattnet.

3. Smörj huden. En väl återfuktad hud är tåligare och kliar mindre, vilket är win win för ett känslig hudbarriär. Var extra noga nu under vintern när klimatet bidrar till att huden blir extra torr. Smörj gärna kroppen med oparfymerad, vårdande lotion både morgon och kväll (vid tillfälle gärna oftare) även när du inte har skov av eksem, för att förebygga och stärka överhuden. Tänk också på att produkter med vissa eteriska oljor kan vara irriterande för huden.

4. Klipp naglarna. Att klia på eksemen river upp dem och skapar en ond cirkel. Vet du med dig att du kliar dig mycket, i många fall kanske helt omedvetet på natten, klipp naglarna för att skydda huden mot rivandet.

5. Skydda händerna. Den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen är handeksem och den kan med tiden bli så besvärlig att man tvingas byta jobb eller sjukskriva sig. Så även om du inte lider av eksem idag, se till att hela tiden skydda händerna! Starka kemikalier, diskmedel, regelbunden hårtvätt om du är frisör (upp till 40 procent av alla frisörer har handeksem!), arbetar utomhus i kyla eller måste använda antibakteriell gel ofta påverkar och kan med tiden orsaka handeksem. Smörj händerna och skydda dem så ofta och så mycket det går.

6. Undvik allergener. Nickel, krom, parfymämnen, vissa konserveringsämnen … Listan över allergener som kan orsaka eksem är lång. Vet du med dig att du är känslig kan det vara smart att undvika starkt parfymerade sköljmedel och lotions, även om det inte varit dem du reagerat på tidigare. Det är ett sätt att dra ner på antalet potentiella allergener i den mån det går.

7. Ge huden massage. Enligt en studie av småbarn med eksem visade det sig att 20 minuters daglig hudmassage under en månad minskade ängslan runt och själva eksemen bättre än vanlig, snabb, rutinmässig insmorning av huden. Även om studien är gjord på barn, är det väl ett argument om något för att önska dig en lätt helkroppsmassage av din partner eller för att ge dig själv lite extra kärlek med ett spabesök.

8. Håll rent hemma. Dammsug, dammtorka och byt lakan regelbundet. Överkänslighet mot kvalster är vanligt vid atopiskt eksem. Håll sovrummet svalt och använd mjuka bomullslakan.