in

Därför är du alltid extra trött när du har mens

trott mens

Är sova det enda du vill göra när du har mens? Du är inte ensam. Men det finns en förklaring till varför många är extra trötta när de har mens. Mer

Förutom att behöva deala med mensvärk är det många som också känner sig extra trötta de dagar de har mens. Men det finns faktiskt en riktig, vetenskaplig anledning till varför man vill ligga kvar i sängen hela dagen.

Good Housekeeping pratade med Dr. Molly O’Shea som förklarade att det är helt normalt att känna sig extra trött när man har mens.

– De tio dagarna eller så innan din mens har din kropp gjort sig redo i hopp om att ägget du skickat ner i äggledaren kommer möta spermier där nere och landa i en livmoder som är redo för ett barn, förklarar Dr. O’Shea och fortsätter:

– När din livmoder inte invaderas av ett befruktat ägg, behövs inte hormonerna som uppehåller miljön längre och hormonnivåerna sänks. När detta händer går din kropp från en hög nivå till inget hormonellt sett och den förändringen orsakar andra förändringar också. Och alla de förändringar är tröttande. Tills dina hormonnivåer ökar igen är du väldigt trött.

Det finns inte mycket du kan göra med din kropps naturliga cykel, men de goda nyheterna är att din energi brukar vara på topp under ägglossning, vilket generellt sett är två veckor efter att din mens startar.

Men, det finns naturliga sätt du kan ta till för att hjälpa din kropp när den är trött. Att dricka vatten, se till att sova minst åtta timmar per natt och träna är tre olika saker som hjälper till på vägen.

Om inget hjälper kan du kanske unna dig en helkväll i sängen tillsammans med Netflix, det kan också hjälpa.