in

Därför är det livsviktigt att göra sitt cellprov – Youtube-stjärnorna berättar om sina cellförändringar i livmoderhalsen

livmoderhalscancer

Youtube-stjärnorna Helen Torsgården och Jonna Lundell har båda berättat om sina cellförändringar i livmoderhalsen. Nu vill de uppmana alla kvinnor att gå och ta cellprov när de får kallelser – det kan rädda liv! Mer

Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Det är alldeles för många, såklart, men antalet kvinnor som insjuknar har faktiskt halverats sedan 60-talet. Och det är tack vare att kvinnor numera regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning för att undersöka livmoderhalsen och kolla upp eventuella cellförändringar. Från det att kvinnor fyller 23 kallas de var tredje år automatiskt till cellprovtagning.

Trots att det är en livsviktig undersökning är det en av fem kvinnor som struntar i att göra den. Konsekvenserna av att inte göra cellprov kan bli väldigt allvarliga – i värsta fall kan man drabbas av livmoderhalscancer eftersom cellförändringar inte upptäcks i tid.

Livmoderhalscancer orsakas till största del av humant papillomvirus, HPV-virus, eller snarare två former av det viruset. Dessa sprids via sexuell kontakt och oftast är de ofarliga, men kan ibland leda till cellförändringar. Nu för tiden kan man också vaccinera sig mot HPV och det gör störst nytta om man inte haft sin sexuella debut. Dock är det viktigt att fortfarande gå på sina cellprovskontroller eftersom skyddet inte är 100-procentigt!

Viktigt att cellförändringar upptäcks i tid

Vid en cellprovtagning kan cellförändringar upptäckas. Cellförändringar i sig behöver inte vara farliga och de läker ofta av sig själva. Men i sällsynta fall kan det vara så att de fortsätter att utvecklas och tillslut blir cancer. Det är därför viktigt att ta bort cellförändringar som inte läker av sig själva.

Men om man inte går och gör sina cellprover så går det inte heller att upptäcka eventuella cellförändringar. Det är därför jätteviktigt att gå och testa sig. Undersökningen går snabbt och gör för de flesta inte ont alls!

Se filmen som enkelt förklarar precis hur det går till:

Helen Torsgården fick operera bort cellförändringar

VeckoRevyns skönhetsbloggare Helen Torsgården är en av alla dem som länge struntade i de kallelser hon fick för att ta cellprov. När hon för ungefär två år sedan plötsligt började få blödningar efter sex och mellan sina menscykler kontaktade hon en läkare. Det första hon fick göra var att ta ett cellprov, eftersom just blödningar kan vara ett symptom på cellförändringar. Några veckor senare fick hon besked om att hon hade förändringar och att hon var tvungen att ta ännu ett prov.

Det visade sig att de cellförändringar Helen Torsgården hade inte var sådana som läker av sig själva. Hon blev inbokad på en operation där de skar bort ungefär en centimeter av livmoderhalstappen.

[adSpace placement=”auto”]

– Operationen var mest jobbig psykiskt. Mycket nervositet och oro över hur det skulle gå och hur det skulle kännas. Men nu i efterhand vet jag att det inte var något att oroa sig över alls. Jag var vaken under operationen, fick bedövning och en lugnande tablett och personalen pratade med mig hela tiden. Det gjorde inte ont alls och gick förvånansvärt snabbt, säger Helen till Veckorevyn.com.

I dag har det gått ungefär 1,5 år sedan operationen och Helens cellförändringar är borta. Nu uppmanar hon andra tjejer att göra sina cellprover när de blir kallade.

– För er som struntar i era provtagningar, ta tag i det och gå! Att strunta i det kan förändra era liv. Jag struntade i det i två års tid. Vilket gjorde att jag tyvärr hann få allvarliga cellförändringar, som kunde leda till cancer om jag väntat ännu längre. Tänk inte ”det händer inte mig” eller ”det jag inte vet mår jag inte dåligt av”. Testet är superlätt och går snabbt, så det är inget att oroa sig över!

Jonna Lundell har allvarliga cellförändringar – berättar i video

En annan person som drabbats av cellförändringar är Jonna Lundell, ena halvan av Jonna & Jocke. Hennes situation skiljer sig dock från Helens. Jonna har nämligen precis fått beskedet om att hennes lätta cellförändringar utvecklats till allvarliga.

I en video som hon har gjort tillsammans med sin man, Joakim ”Jockiboi” Lundell, berättar hon om beskedet som hon fick förra veckan. Det var i samband med att paret har sökt hjälp för sin svårighet att skaffa barn som läkarna upptäckte att de lätta cellförändringarna som Jonna tidigare haft hade blivit värre.

Exakt hur utbredda cellförändringarna är och hur de kommer att påverka Jonnas hälsa är en så länge oklart, men undersökningarna är i full gång.