in

Brukar du gå och lägga dig med vått hår? Då borde du verkligen läsa det här!

sova vatt har dragare

Jag kommer aldrig gå och lägga mig med vått hår någonsin igen. Mer

Debatten om hur ofta man ska tvätta håret har hållit på i decennier och kommer säkert fortsätta ett tag till. Vissa säger att mer än en gång i veckan är en dödsynd och andra har inga problem med att tvätta håret varannan dag (huuur orkar ni?!).

Men oavsett hur ofta du tvättar håret så skulle jag gissa på att du antingen är en morgon-duschare eller kvälls-duschare. Man är ju antingen eller, eller? Jag är en av dem som alltid duschar på kvällen, främst eftersom jag aldrig hade pallat med att gå upp tidigare på morgonen bara för att löddra in håret i schampo. Om du är som jag och duschar innan du går och lägger dig så får du kanske tänka om kring din rutin.

Det spelar egentligen ingen roll när på kvällen du tvättar håret, problemet uppstår nämligen om du går och lägger dig med vått eller fuktigt hår.

Eftersom vi rör oss och vänder på oss när vi sover så blir vårt hår trassligt, vilket du säkert märker varenda morgon. Men trasslet kombinerat med fuktigt hår är ännu mer slitsamt för ditt hår.

Sally-Ann Travers, hårläkare, säger till Cosmopolitan UK att om du måste tvätta ditt hår på kvällen ska du se till att torka det innan eller sova i en lös fläta som håller ihop ditt hår och på så vis reducerar slitage.

Om du inte tycker att detta verkar vara ett bra skäl nog till att inte sova med vått hår? Då får du ett till: SVAMP!

Ja, du läste rätt.

– Svamp gillar varma och fuktiga miljöer för att växa och att konsekvent sova med vått hår kan bidra till en överväxt av svamp eller ”skalp-jäst”, vilket potentiellt kan leda till skalpproblem och mjäll. Sporer kan också utvecklas i din kudde på grund av samma fuktiga och varma villkor, vilket kan bidra till andningsproblem och allergier, berättar Travers.

Så om inte svamp i hårbotten får dig att aldrig vilja lägga dig med vått hår igen vet jag inte vad jag ska göra för att övertyga dig.