in

Boosta immunförsvaret!

litenboost
Boosta ditt immunförsvar

Bli piggare och slipp tråkiga förkylningar. VeckoRevyn avslöjar knepen som stärker ditt immunförsvar!

Mer

immuntrana

En joggingtur blir roligare tillsammans med en vän!

rorpadig

Ett halvtimmes träningspass tre gånger i veckan stärker ditt immunförsvar. Direkt efter passet sjunker försvaret, för att sedan komma tillbaka ännu starkare. Ät gärna något kolhydratrikt som en frukt efter träningen så återhämtar sig immunförsvaret snabbare.

Kom ihåg! För mycket träning snarare försvagar än förstärker försvaret – så håll träningen på en sund nivå!

trimmatarmen

Majoriteten av immunförsvaret sitter i våra tarmar, därför boostar du immunförsvaret genom att hålla tarmfloran i balans. Hjälp tarmarna på traven genom att att äta fiberrikt och fylla på med nyttiga bakterier som finns i vissa sorters filmjölk, yoghurt och fruktdrycker.

sovgott

Ja, nu kommer det tjatas lite om sömnen igen. Allt tyder faktiskt på att en bra nattsömn, det vill säga åtta timmar, både gör dig piggare och friskare.

För att få en bättre nattsömn är det bra att stänga av dator och TV en timme inna läggdags för maximal avslappning. Undvik att grubbla och skriv ner allting som stressar eller oroar dig i en antekningsbok som du har brevid sängen. Ett rogivande örtté kan vara härligt ett tag innan du ska sova!
 

immunsol

Det finns mycket roligt att göra i solen samtidigt som du samlar D-vitaminer!

utitradgarden

Under den svenska sommaren går det att hitta bär som boostar immunförsvaret i närmsta skog eller trädgård För att stärka immunförsvaret är det bra att dagligen fylla på med C- och D-vitamin, som du lätt hittar i trädgården.

Svarta vinbär är mycket C-vitaminrika, faktiskt ett av de mest C-vitaminrika bären i världen. Den mörka färgen avslöjar att bäret är rikt på antioxidanter som ger ditt immunförsvar en rejäl boost!

Blåbär
har samma mörka färg som de svarta vinbären och är därför också rika på antioxidanter. De små, mörkblåa bären sägs också vara bra mot diarré, synproblem och hudproblem. Det ryktas också att blåbär kan stärka ditt minne.

Jordgubbar
innehåller inte bara mycket C-vitamin, utan också antioxidanter och en hel del järn. Nyttigt, nyttigt!

Solen är den främsta källan till D-vitamin. På sommaren mår kroppen bra av en kvart i solen. På vintern då solen är svagare får du dubbla tiden. Glöm inte solskrämen om du utsätter dig för direkt solljus en längre tid!
 

naringsrikkost

Att få i sig vitaminer och mineraler direkt från kosten är alltid bättre än att ersätta med vitamintabletter, eftersom den näringsrika kosten också innehåller hjälpämnen som gör att kroppen lättare tar upp det nyttiga vi vill få i oss. E-vitamin, zink och magnesium håller immunförsvaret i trim.

Nötter, pumpafrön och vegetabilisk olja är rikt på E-vitamin. Använd gärna vegetabilisk olja när du ska steka mat! Ett gott müsli med en massa nötter, sötmandlar och pumpafrön är också ett gott och nyttigt sätt att få i sig vitaminen på. Ta med några solrosfrön också, eftersom de är rika på magnesium.

Fet fisk gör under för både kropp och immunförsvar – då det är mycket rikt på Omega 3.
 

undvik
  • Socker. Läsk och godis är bäst att begränsa till lördagar, lite måste man få unna sig.
  • Transfetter. Transfetter är kemisk processade fetter, och hittas därför snabbmat och halvfabrikat. Ta dig tiden att laga mat med bra råvaror, nyttigare och godare!
  • Alkohol. Att dra ner på alkoholkonsumtionen hjälper immunförsvaret att stärkas.
  • Att frysa. Kyliga miljöer är inte farliga, men det är inte bra att gå runt och känna sig frusen eftersom det är en spänning för kroppen. Ta på dig ett par härliga tofflor och en mysig kofta och låt kroppen slappna av!