in

Bli blodgivare – så här går det till

Blodgivning
Bild: freepik

Visste du att du kan rädda tre liv vid ett enda blodgivaretillfälle? Om du inte redan är blodgivare kanske du funderar på att bli – här är allt du behöver veta. Mer

Varför behövs blodgivare?

Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, och därför behövs blodgivare. Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, till kroniskt sjuka, vid operationer och förlossningar.

I Sverige behövs det en blodpåse i minuten, därför är det väldigt viktigt att blodbanken fylls på kontinuerligt då blod bara håller i 6 veckor. Blodet du ger räddar liv genom att användas vid operationen, förlossningar och olyckor, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare och ordförande för Geblod.

Vad används blodet till?

Ditt blod används till både barn och vuxna som behandlas för cancer eller kroniska sjukdomar. Blodet används också vid operationer, olyckor och förlossningar. Du kan dessutom rädda tre liv vid ett enda blodgivartillfälle. Detta eftersom ditt blod delas upp i tre delar: röda blodkroppar, plasma och trombocyter. Till exempel kan plasma användas till viktiga läkemedel för personer som lider av blödarsjuka. Plasma används också vid brännskada och går dessutom bra att frysa in. Trombocyter är en färskvara och håller i max sju dagar, men kan användas vid en akut blödning då det hjälper blodet att levra sig. De röda blodkropparna håller i ungefär 6 veckor.

Vad krävs för att jag ska få bli blodgivare?

För att du ska kunna ge blod i Sverige krävs att du uppfyller en del krav, bland annat behöver du vara minst 18 år och ha ett svenskt personnummer. Här är några av kraven:

  • Du måste vara helt frisk.
  • Du måste väga minst 50 kilogram.
  • Ditt blodvärde måste vara tillräckligt högt.
  • Du behöver vänta minst två veckor om du haft en akut infektionssjukdom…
  • …och minst ett halvår efter en operation och blodtransfusion.
  • Om du är gravid får du inte ge blod, och du behöver vänta minst nio månader efter förlossningen för att få ge blod.
  • Du får inte ge blod om du haft en ny sexpartner inom de senaste tre månaderna.
  • Du måste vänta sex månader efter att du blivit tatuerad eller piercad för att få ge blod.

Hur blir jag blodgivare?

Om du är intresserad av att undersöka möjligheten att bli blodgivare kan du göra en anmälan på blodcentralernas hemsida. Efter att du anmält dig kommer du inom några veckor bli kontaktad av din lokala blodcentral. Därefter blir du kallad till ett besök där du får information, svara på frågor om din hälsa och ta blodprover. Bland annat testas ditt blod för blodsmitta och ditt blodvärde undersöks. Om provsvaren blir godkända får du snart din första kallelse för att ge blod!

blodgivare
Bild: Creators Collective / Unsplash

Hur går ett besök till?

Inför varje besök behöver du fylla i en hälsodeklaration, där du exempelvis måste uppge om du blivit utsatt för blodsmitta. Sedan får du lägga dig på en brits, där vårdpersonalen sticker in en nål i ett blodkärl i armvecket. Den kommer bara sitta där i ungefär 10 minuter. Blodet kontrolleras för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids.

Besöket tar allt som allt ungefär 30 minuter. Efter att du gett blod får du stanna kvar och ta det lite lugnt och kanske fika något (på vissa ställen får du till och med en gåva!). Du kommer också få med dig järntabletter hem som du ska ta i några veckor. Detta eftersom du förlorar en del järn under blodgivningen. Kvinnor kan ge blod upp till tre gånger om året, och män upp till fyra gånger om året. Tänk på att dricka mycket både innan och efter ditt besök, och ta det lugnt resten av dagen!

Får jag som blodgivare ersättning?

På vissa stället kan du få gåvor i form av exempelvis ett presentkort. Men kom ihåg att du framförallt bidrar till något viktigt!

Källor: 1177, GeBlod, Socialstyrelsen

Artikel av: Frida Olheden, Beatrice Lindfors och Johanna Blomberg