in

Akut blodbrist runt om i landet – så kan du bidra

Blodgivning
Bild: freepik

Just nu är det akut blodbrist runt om i Sverige. Så funderar du på vad du kan göra för att bidra? Här är allt du behöver veta. Mer

Behovet av donerat blod finns alltid, men just nu är det extra akut. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, och därför behövs blodgivare. Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, till kroniskt sjuka, vid operationer och förlossningar. Visste du att du vid ett enda blodgivartillfälle kan rädda tre liv?

Den senaste tidens smittspridning av covid-19 har gjort att många som redan är blodgivare ställt in sina tider på grund av sjukdom. Dessutom har många vaccinerat sig med en tredje dos, och efter det behöver man vänta ett tag innan man kan ge blod. Detta har lett till blodbrist runt om i landet, och i Skåne och Västra Götaland är situationen akut. Ingrid Johansson är blodgivarsamordnare och ordförande för Geblod, och förklarar varför fler måste hjälpa till.

I Sverige behövs det en blodpåse i minuten, därför är det väldigt viktigt att blodbanken fylls på kontinuerligt då blod bara håller i 6 veckor. Blodet du ger räddar liv genom att användas vid operationen, förlossningar och olyckor. 

Är du redan blodgivare? Här är några saker du behöver tänka på om du vill ge blod just nu:

 • Om du har testat positivt för covid-19 ska du vänta fem dagar innan du ger blod och de två sista dagarna ska du vara helt symtomfri.
 • Om du har haft feber, oavsett positivt eller negativt test, ska du vänta fjorton dagar innan du ger blod.
 • Dessutom ska du vänta minst tre dagar efter du vaccinerat dig innan du ger blod. Om du får symtom efter vaccinationen ska du vänta 14 dagar innan du tar dig till blodcentralen.
 • Har du träffat en person som testat positivt för covid-19? Då måste du vänta minst fem dagar innan du kan ge blod. Om du bor med personen och det gått mindre än fjorton dagar sedan personen testade positivt, ska du själv ha testat dig innan blodgivning även om du inte fått några symtom.

Här kan du läsa mer om vad som gäller om du vill ge blod under pågående pandemi.

blod
Bild: Erol Ahmed / Unsplash

Vad används mitt blod till?

Ditt blod används till både barn och vuxna som behandlas för cancer eller kroniska sjukdomar. Blodet används också vid operationer, olyckor och förlossningar. Du kan dessutom rädda tre liv vid ett enda blodgivartillfälle. Detta eftersom ditt blod delas upp i tre delar: röda blodkroppar, plasma och trombocyter. Till exempel kan plasma användas till viktiga läkemedel för personer som lider av blödarsjuka. Plasma används också vid brändskada och går dessutom bra att frysa in. Trombocyter är en färskvara och håller i max sju dagar, men kan användas vid en akut blödning då det hjälper blodet att levra sig. De röda blodkropparna håller i ungefär 6 veckor.

Vad krävs för att jag ska få bli blodgivare?

För att du ska kunna ge blod i Sverige krävs att du uppfyller en del krav, bland annat behöver du vara minst 18 år och ha ett svenskt personnummer. Här är några av kraven:

 • Du måste vara helt frisk.
 • Du måste väga minst 50 kilogram.
 • Ditt blodvärde måste vara tillräckligt högt.
 • Du behöver vänta minst två veckor om du haft en akut infektionssjukdom…
 • …Och minst ett halvår efter en operation och blodtransfusion.
 • Om du är gravid får du inte ge blod, och du behöver vänta minst nio månader efter förlossningen för att få ge blod.
 • Du får inte ge blod om du haft en ny sexpartner inom de senaste tre månaderna.
 • Du måste vänta sex månader efter att du blivit tatuerad eller piercad för att få ge blod.

Hur blir jag blodgivare?

Om du är intresserad av att undersöka möjligheten att bli blodgivare kan du göra en anmälan på blodcentralernas hemsida. Efter att du anmält dig kommer du inom några veckor bli kontaktad av din lokala blodcentral. Därefter blir du kallad till ett besök där du får information, svara på frågor om din hälsa och ta blodprover. Bland annat testas ditt blod för blodsmitta och ditt blodvärde undersöks. Om provsvaren blir godkända får du snart din första kallelse för att ge blod!

blodgivare
Bild: Creators Collective / Unsplash

Hur går ett besök till?

Inför varje besök behöver du fylla i en hälsodeklaration, där du exempelvis måste uppge om du blivit utsatt för blodsmitta. Sedan får du lägga dig på en brits, där vårdpersonalen sticker in en nål i ett blodkärl i armvecket. Den kommer bara sitta där i ungefär 10 minuter. Blodet kontrolleras för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids.

Besöket tar allt som allt ungefär 30 minuter. Efter att du gett blod får du stanna kvar och ta det lite lugnt och kanske fika något (på vissa ställen får du till och med en gåva!). Du kommer också få med dig järntabletter hem som du ska ta i några veckor. Detta eftersom du förlorar en del järn under blodgivningen. Kvinnor kan ge blod upp till tre gånger om året, och män upp till fyra gånger om året. Tänk på att dricka mycket både innan och efter ditt besök, och ta det lugnt resten av dagen!

Får jag som blodgivare ersättning?

På vissa stället kan du få gåvor i form av exempelvis ett presentkort. Men kom ihåg att du framförallt bidrar till något viktigt.

Källor: 1177, GeBlod, Socialstyrelsen

Artikel av: Frida Olheden, Beatrice Lindfors och Johanna Blomberg

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.