in

Blekta fläckar i trosorna: varför blir det så och är det farligt?

trosor dragare

Har du sett att dina trosor fått blekta fläckar men inte har någon aning om vad det är eller vad det beror på? Mer

Rika Hammarström jobbar som  gynekolog och kirurg och hjälper oss att reda ut vad de blekta fläckarna i våra trosor faktiskt är, och om det är något farligt.

Vad är de blekta fläckarna i trosorna?

– Det är ett resultat av en kemisk reaktion mellan flytningar och trostyget. Ph-värdet i slidan är syrligt och ligger normalt mellan 3,8 och 4,5. Det beror på goda bakterier som finns i slidan som gör att du inte får infektioner. När ph-värdet rubbas, till exempel om man ätit en antibiotikakur, producerar inte de goda bakterierna lika mycket syra och då ökar ph-värdet. När det sker blir det då en kemisk reaktion mellan flytningar och tyget. Att ha flytningar är helt normalt, men det finns vissa som inte har det heller och det är också normalt. Om man har flytningar är det bra att veta att allt från en färglös vattnig flytning till en vit fastare flytning är normalt. Om man märker att det är tjocka, korniga, vita fläckar i flytningen ska man uppsöka hjälp, då det indikerar på att man fått en svampinfektion.

Bör man göra något åt de blekta fläckarna?

– Om man har friska flytningar ska man inte göra något. Flytningar varierar också beroende på ens menscykel. Under ägglossning blir flytningarna mer klara till exempel. Strax innan mens kan flytningarna vara mer vita. Så länge det inte kliar eller att flytningarna luktar illa så är det ingen fara med att det blir blekta fläckar i trosorna. Om man däremot upplever envisa flytningar i andra färger, att de är illaluktande eller på annat sätt avvikande kan det innebära att man har en infektion eller könssjukdom och då ska man söka hjälp så man kan få behandling. Om man tycker att flytningarna har ökat i mängd kan man köpa receptfria läkemedel på apoteket som återställer balansen för ph-värdet. Men de blekta fläckarna är inte farligt.

Hur kan man skydda sina trosor?

– Trosskydd, det är det enda.

screen shot 2018 06 27 at 09 39 53