in

Beviset: 4 anledningar till att papperssår gör så ont!

kvinna med sacc8ar pacc8a fingret

Vi har nog alla varit med om att man lätt kan skära sig på ett vanligt papper om man är lite oförsiktig. Ett småsår visserligen, men AJ så ont det gör! Mer

Ett vanligt papper kan vara vasst som ett rakblad, och har du otur kan det skära lika djupt. Oftast blir det bara som tur är bara ett nästan osynligt litet sår – men varför gör det då så ont?

Därför gör papperssår så ont:

  1. Det är ju för det mesta i fingrarna, och då oftast i fingertopparna, man får papperssår. I fingertopparna har vi extra mycket nervändar; man kan säga att fingrar och fingertoppar är riktiga smärtmagneter.
  2. Såret som ett papper orsakar är i själva verket inte alls är så jämnt och fint som det ser ut – utan istället ojämnt. Ett papper fungerar mer som en liten såg än som en vass kniv, och gör därför mer skada.
  3. Papper innehåller kemikalier som irriterar såret.
  4. Varje gång du använder det skadade fingret så glipar såret vilket gör att det gör extra ont och tar längre tid att läka.

Viktigt att rengöra småsår

Tänk på att rengöra ditt papperssår även om det inte ser så farligt ut. Tvål och vatten räcker oftast. Och sätt sedan gärna på ett plåster som skyddar, för även om såret är ett litet så kommer det lätt in bakterier eftersom du använder fingrarna i princip hela tiden. Bakterier kan orsaka inflammationer som kliar och irriterar, och i allra värsta fall kan det komma in köttätande ”mördarbakterier”…Men du behöver nog inte vara alltför orolig.

Med allt detta sagt så är det förstås helt okej att du är lite sjåpig och ojar dig högt nästa gång du skär dig på ett papper!