in

Därför ska du inte testa Berberine för viktnedgång

berberine viktnedgång tablett
Bildkälla: Unsplash

Kosttillskottet Berberine marknadsförs som en ny viktnedgångsmetod – men det finns bristande vetenskaplig bevisning på sambandet. Vi reder ut vad den nya Tiktok-trenden är och listar tre anledningar till varför du inte ska testa den! Mer

I vintras var flödena fyllda av diabetesmedicinen Ozempic, som slog igenom som en viktnedgångsmetod på sociala medier. Nu ser vi ännu ett preparat trenda på plattformar som Tiktok och Instagram (visst blir man trött?). Kosttillskottet Berberine kallas för ”naturens Ozempic” och i skrivande stund har hashtagen #berberine nästan 100 miljoner visningar på Tiktok. Men här är några anledningar till varför du inte ska hoppa på den nya trenden!

berberine tiktok biverkningar
Bildkälla: Unsplash

Vad är Berberine?

Kosttillskottet Berberine är en typ av alkoloid som utvinns från vissa växter och svampar. Kosttillskottet Berberine är en typ av alkoloid som utvinns från vissa växter och svampar. Det sägs stärka hjärtslagen, vilket kan gynna personer med vissa hjärtsjukdomar, och kan användas som hjälpmedel för att reglera hur kroppen använder socker i blodet, samt minska svullnad.

Personer använder oftast Berberine mot diabetes, höga nivåer av kolesterol och högt blodtryck, men det finns bristande vetenskapliga studier om kosttillskottet och dess effekter.

Vad har Berberine för biverkningar?

De studier som gjorts har främst gjorts på djur, och där har några biverkningar varit olika typer av magproblem, yrsel och illamående.

Obs! Du ska inte ta Berberine om du är gravid eller ammar.

berberine doktor läkare
Bildkälla: Unsplash

Behöver vi äta kosttillskott?

Enkelt svarat – nej, oftast inte. Den vanliga maten innehåller oftast allting vi behöver och därmed behöver de allra flesta inte äta kosttillskott.

Kosttillskott kan ibland användas som ett komplement till kosten om kroppen har en brist på en vitamin eller mineral. Men att äta ett kosttillskott behöver inte alltid vara nyttigt, utan det kan i själva verket göra mer skada än nytta och ibland även vara farligt.

Här är Livsmedelsverkets råd om kosttillskott:

  • Överdosera inte kosttillskott
  • Ta inte kosttillskott i samband med läkemedel utan att rådfråga din läkare först
  • Ersätt inte läkemedel med kosttillskott

Anledningar till varför du inte ska testa Berberine för viktnedgång

1. Inte vetenskapligt bevisat

Ett fåtal studier säger att Berberine kan sänka blodsockernivån och kolesterol i kroppen och därmed kan bidra till viktnedgång. Det finns däremot ingen ytterligare forskning som har bekräftat att det finns ett direkt samband mellan att använda Berberine och viktnedgång, och är därmed inte ett rekommenderat kosttillskott för viktnedgång.

– Den eviga drömmen är ju att kunna ta ett piller och inte behöva göra så mycket mer. Men här bör man nog inte ha för stora förhoppningar, säger Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid Karolinska Institutet, till Aftonbladet.

Vidare säger Bo Angelin att de som funderar på att ta Berberine för viktnedgång ”borde tänka om”.

2. Din kropp behöver oftast inte kosttillskott

Livsmedelsverket visar att det inte är nödvändigt att använda kosttillskott för att uppnå en hälsosam livsstil. Det kan i stället vara farligt att använda för hög dos av kosttillskott eller använda dem utan en läkares rådgivning.

3. Ta hand om din hälsa

Kanske den viktigaste anledningen! Olika bantningskurer är generellt inte hälsosamt och över tid kan även din mentala hälsa lida. Det viktigaste är att du mår bra, äter det som du vill och det som din kropp behöver. Träna för att det är kul, inte för att uppnå en viss siffra på vågen. Viktnedgångsmetoder kommer och går – din psykiska hälsa är så mycket viktigare än dem.

Källor: Medline plus, NBC News, Livsmedelsverket