in

Att sträva efter perfektion kan göra din hjärna utmattad

perfektion skapar stress
Kevin Grieve / Unsplash

Duktig flicka-syndromet och strävan efter att alltid vara perfekt är det många som känner igen sig i, men önskan om att perfektion tröttar ut din hjärna. Mer

Att tycka att perfektion är målet att sträva efter är väldigt vanligt, speciellt hos tjejer och unga kvinnor. Men om man alltid tror att man måste vara perfekt blir hjärnan trött.

Detta kallas arbetsförlamning. Det uppstår alltså när din hjärna är utmattad efter all stress du utsatt den för, så den stänger liksom bara ner.

– Ta skrivblockering till exempel. Det är hjärnans sätt att säga till att den behöver en paus. Så förlamningen man pratar om kommer från att motverka produktivitet. Det utsöndras en massa stresshormoner från hjärnan, förklarar Dr. Jodi J. DeLuca, klinisk psykolog, för Elite Daily.

När du strävar efter perfektion tar din hjärna den processen som en genuint stressig situation.

Dr. DeLuca kategoriserar perfektionism som en stressig situation eftersom perfektion är oåtkomligt. Att sträva efter något som inte finns sätter en massa press på en själv, eftersom du inte kommer kunna nå dit med allt du tar dig an.

– Att ha perfektion som mål är orealistiskt, eftersom pressen som sätts på individen kan leda till utmattningssyndrom, depression och ångest, säger Dr. DeLuca.

Ditt sätt att se perfektion ändras dessutom konstant. Bara för att du tyckte något var perfekt igår betyder det inte att du tycker det idag eller om en vecka.

Försök att inte ställa så höga krav på dig själv. Gör ditt bästa, och be andra människor om hjälp när du känner att du kört fast. Var snällare mot dig själv och låt din hjärna vila.