in

Att le när du tränar gör att du presterar bättre – ja, det är sant!

le trana

Om du vill orka lyfta vikterna några gånger till när du tränar, se till att le ditt bästa leende! Mer

Moder Theresa sa en gång: ”Vi skall aldrig veta allt det bra ett enkelt leende kan göra”. Och visst hade hon rätt! Att le kan vara riktigt kraftfullt, och det är ju ganska vida känt att ett leende är väldigt smittsamt. Men nu har forskning också kommit fram till att det även kan hjälpa en på traven när man tränar.

Om du någonsin pushat dig själv riktigt hårt under ett träningspass har du säkert tänkt flera gånger om att du bara ville ge upp och gå hem istället för att till exempel orka springa en meter till. Men i det läget finns det en, ganska enkel grej, du kan göra för att komma ända in i mål.

En ny studie som publicerats i Psychology of Sport and Exercise har kommit fram till att ett leende kan hjälpa till för att göra träningen lättare. I studien skriver man att det faktiskt finns en psykologisk effekt som ett leende kan ha när det kommer till ens träningsprestationer eller när man tävlar i en sport.

Undersökningen gjordes vid Ulster University i Irland och Swansea University i Wales. Man kollade på 24 män och kvinnor som var vana löpare. De fick göra fyra sexminuters löpningar var på ett löpband. Under första rundan fick de le ett genuint leende hela tiden. Under andra rundan skulle de se sura ut. Under den tredje rundan skulle löparna slappna av i deras överkropp. Och under den sista rundan skulle de springa så som de normalt sett gjorde (den här delen använde man som en kontrolldel i experimentet).

Och det var första löprundan, när löparna skulle le, som generellt sett gav bäst träningsresultat. Resultaten visade att genom att le hjälpte det löparna att prestera bättre genom att minska musklernas spänning i hela kroppen.

Men, det gäller att le på riktigt om det verkligen ska hjälpa. När deltagarnas leenden började bli ”onaturliga” (antagligen pga hur lätt är det att ha ett genuint leende i sex minuter samtidigt som man springer), var färre ansiktsmuskler aktiva vilket ledde till mer spänning och mindre avslappning i löparnas kroppar.

Så, om du verkligen vill förbättra din träning och orka lite till nästa gång ska du ta med dig en träningspartner som verkligen får dig att bli glad. Eller kanske lyssna på en rolig podd, det funkar nog med!