in

Att gå på konsert förlänger livet – enligt ny forskning

må bra av konsert

Att argumentera varför det är värt att lägga hundratals kronor på konserter för andra har nu aldrig varit lättare. Enligt en ny undersökning bekräftas det att dest oftare du hör live-musik, ju längre lever du! Mer

Att leva ett hälsosamt liv behöver inte längre enbart handla om gröna juicer och yoga. Enligt en undersökning som O2 gjort på en grupp människors hjärtfrekvens och hjärnaktivitet under en konsert, har man kunnat se att såväl kroppen som hjärnan stimuleras av musiken och konsertupplevelsen på ett sätt som kan förlänga vårt liv.

Att musik får kroppen i rörelse, både i dans som i hjärtslag, påverkar känslor av lycka med hjälp av endorfinerna det sänder ut. Problem eller tankar försvinner för en stund och associationer till fina minnen bubblar upp i kroppen — inte så konstigt att musik får dig att må bra, eller hur? Men livemusik har en helt annan påverkar på ditt liv, då kraften i musiken och upplevelsen blir mycket större, ja, rent av livsviktig!

O2s konsert-undersökning visade att självkänslan ökade med 25 procent hos de medverkande, hjärnans stimulans ökade med 75 procent och gemenskapen bland de runt omkring sig ökade med 25 procent. Detta slog man sedan samman till en total ökning på 21 procent i ökat välmående för alla medverkande. Så i jämförelse med yoga eller powerwalks där man mätt att välmåendet ökar med bara 7-10 procent, har du efter bara 20 minuter på en konsert ökat ditt välmående väsentligt mycket mer.

5f5ca23f5b51023f239cff88007b537c96b560f7 hq
Så varför ökar detta välmående av live-musiken din livslängd?

Jo, det grundas i en studie som YaleNews gjorde år 2016 där det fastslogs att ditt välmående påverkar din livslängd med nio år. Ditt välmående grundar sig i din psykiska, fysiska och sociala hälsa så kopplingen till stimulansen både din kropp och hjärna känner efter en konsert kommer alltså förlänga ditt liv.

Men precis som inte ett yogapass förändrar ditt välmående för evigt gör inte en Beyonce-konsert det heller. Människor är komplexa varelser med massor av olika känslor under en och samma dag. Alltså kan inte lyckan och välmåendet du känner efter en Beyonce-konsert ta bort all annan hjärn- och hjärtaktivitet du känner på en dag. Men ju mer konserter du tar dig iväg på, oavsett om det är livemusik på en klubb, ett litet gig på en bar eller ett fullsatt globen så ökar din psykiska, fysiska och sociala hälsa med 21 procent och i det långa loppet ökar det alltså ditt liv med nästan ett decennium.

Så kanske borde det myntas ett nytt citat att “en konsert om dagen är bra för magen” och pengarna du lägger på konserter kan du från och med nu verkligen se som en investering för din livslängd.

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!