in

Äter du p-piller? Skippa sockerpillrena och hoppa över mensen helt!

mens dragare

Läkemedelsverket kommer nu med rådet att man ska skippa mensen helt när man äter p-piller. Men i själva verket har vi aldrig behövt äta sockerpillerna på p-pillerkartan. Mer

Sedan p-pillret kom till Sverige på 1960-talet har man vetat att kvinnor egentligen inte behöver ha mens var fjärde vecka, men det är först nu rådet kommer om att man ska skippa mensen helt. Folke Flam, medicinsk chef, docent och specialist inom obstetrik och gynekologi skriver i läkartidningen.se att tanken fanns redan från början att man skulle ta p-piller under en längre period än 21 dagar för att minimera antalet mensperioder.

”Till slut tänkte man dock att detta skulle avskräcka många kvinnor som skulle tycka att det vore onaturligt att blöda så sällan”, skriver Flam.

De nya riktlinjerna som kommer nu innebär att man ska äta sina p-piller kontinuerligt, utan att göra uppehåll för sina sockerpiller, tills en blödning kommer av sig själv. Läkemedelsverket rekommenderar ett uppehåll på fyra dagar, och inte sju, då det ger en högre effektivitet av ens p-piller.

”Om det gör att man inte får ”mens” på tio år? Det är bara att gratulera. Det finns helt enkelt ingen poäng med att blöda över huvud taget”, skriver Fanny Nilssonpolitism.se där hon också frågar gynekologen Helena Kopp Kallner om varför idén om den ”naturliga cykeln” levt kvar så länge.

– Det är en jättebra fråga. Det är helt obegripligt. Jag tror inte att man kan svara på det. Dels är det för att ingen har drivit det, det krävs aktivism och det krävs pengar, säger Helena Kopp Kallner.

Även Flam är enig i om att det är konstigt att man väntat så länge med att gå ut med en officiell rekommendation att man ska ta sina p-piller kontinuerligt tills en genombrottsblödning sker.

”Att vi väntat så länge är underligt eftersom kvinnliga gynekologer i decennier gjort just detta. Dessutom har en del kvinnor märkt att så kallade minipiller (enbart gestagen) ibland ger total avsaknad av mens. Även den gestageninnehållande spiralen har varit betydelsefull i accepterandet av att total blödningsfrihet i åratal medför ett bekvämare liv med positiva hälsoeffekter”, skriver Flam.

Positiva hälsoeffekter, ja. Flam skriver att genom att skippa mensen kan man förbättra ens livskvalitet och blodvärde. Dessutom innebär ju detta också att man inte behöver lägga lika mycket pengar på mensskydd.

Än så länge utformar fortfarande läkemedelsbolagen fortfarande sina kartor så att de innehåller sju sockerpiller, och enligt Kopp Kallner är det för att om de skulle ändra sin utformning måste de göra nya studier, som kostar mer än det smakar, skriver Nilsson.