in

Experten: ”Därför ska du vara försiktig med Ashwagandha”

ashwagandha
Bildkälla: Unsplash

Det virala kosttillskottet Ashwagandha har de senaste åren tagit världen med storm. Men vad är det för något och finns det några risker med att använda det? Här är allt du vill veta! Mer

Hashtaggen #Ashwagandha har över 50 miljoner visningar på Tiktok och har blivit en viral snackis – örten påstås nämligen ha stora hälsofrämjande egenskaper, och kunna motverka stress, ångest och fysisk utmattning. Men stämmer det? Vi har frågat Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

– Dels kostar det en massa pengar, det är dessutom bättre att äta vanlig mat för att få i sig det man behöver, eller medicin som är noggrant testade läkemedel och i det senare fallet endast för att en läkare ordinerat medicinen, säger hon.

Vad är Ashwagandha för något?

Ashwagandha kommer från en växt, Withania somnifera, som tillhör potatisfamiljen. Växter som tillhör denna familj är giftiga i mer eller mindre utsträckning. Men roten på Withania somnifera går att äta och det är just den som är den populära ingrediensen i ett antal kosttillskott, som påstås till exempel kunna minska stress och förbättra sömnen.

Ashwagandha är populärt inom alternativmedicin och Ayurveda. Men örten är inte lika kontrollerad som vanliga läkemedel, och dess effekter är inte tillräckligt prövade. Livsmedelsverket skriver att de studier som hittills gjorts på örten har varit för små för kunna dra slutsatser om säkerheten och riskerna med Ashwagandha.

Ashwagandha bra för
Bildkälla: Unsplash

Ashwagandha är långt ifrån det enda växtbaserade kosttillskottet på marknaden – utbudet är stort. Skillnaden mellan de och andra läkemedel är att kosttillskott inte behöver godkännas innan de börjar säljas. Därför finns det inte heller möjlighet att kontrollera varje enskilt kosttillskott. Olika länder bedömer Ashwagandha olika och Livsmedelsverket menar att företagen som tillverkar eller säljer kosttillskott själva ansvarar för att deras produkter är säkra och bra.

Agnes Wold förklarar att begreppet kosttillskott egentligen ska användas för vitaminer eller mineraler som kompletterar brister i kosten, exempelvis B-vitamin, järn eller selen.

– Begreppet ”kosttillskott” ska inte användas om extrakt av giftiga växter som man inbillar sig har effekter på kroppen.

Vad har kosttillskottet för effekt på kroppen?

Ashwagandha sägs kunna hjälpa till vid trötthet, fysisk och mental svaghet, dåligt minne, bristande sexuell lust och hormonell obalans. Flera mindre studier har visat att kosttillskottet möjligtvis kan hjälpa till att lindra stress och ångest, enligt Healthline. Men de flesta studierna inriktar sig på de önskade effekterna av örten, och därför är det ovanligt med studier om risker eller möjliga negativa effekter av Ashwagandha, enligt Livsmedelsverket. Bristen på större studier gör också det svårt att se vilka effekter kosttillskottet har på kroppen under en längre tid.

Vad finns det för biverkningar av Ashwagandha?

Följer man den rekommenderade dosen som finns på burken finns det än så länge inga rapporterade biverkningar. Men Ashwagandha i höga doser kan till exempel orsaka illamående, kräkningar och diarré. Dessutom rekommenderas du avstå från att använda kosttillskottet om du är gravid eller ammar, då det inte finns tillräcklig information om hur örten skulle kunna påverka fostret eller bebisen.

Ashwagandha flashback
Bildkälla: Unsplash

Är Ashwaganda farligt?

Örtmedicin har används länge, men den tänkta positiva effekten är inte alltid vetenskapligt bevisad. Eventuella risker av just Ashwaganda är under diskussion då ett flertal svenska produkter med höga halter Ashwagandha fått saluförbud i Danmark. Enligt Livsmedelsverket har Danmarks tekniska universitet (DTU) genomfört flera riskvärderingar och slutsatsen var att växten kan ha negativ effekt på till exempel sköldkörtelns hormoner samt på könshormoner.

Många återförsäljare Ashwaganda menar att kosttillskottet ej är skadligt om man tar de rekommenderade doserna, men enligt DTU är det inte möjligt att fastställa vad som är en säker dos av tillskottet. Även Tyskland gör en liknande bedömning av växten.

Agnes Wold berättar att om man är sjuk ska man ta medicin som är utprövad och testad och uppfyller kraven på ett läkemedel.

– Om man inte är sjuk, ska man akta sig noga för att stoppa i sig olika saker som benämns örtmedicin, naturmedel eller kosttillskott.

Det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en ersättning för en hälsosam och balanserad kost, utan snarare ett komplement för att säkerställa att kroppen får alla de nödvändiga näringsämnena den behöver. Det är alltid viktigt att rådfråga en läkare eller annan kvalificerad hälsoexpert innan man börjar ta några kosttillskott eller ändrar sin diet.