in

7 fysiska symptom som är tecken på att du lider av depression

depressed

Att en depression påverkar din psykiska hälsa vet vi om, men kanske inte hur den påverkar dig fysiskt. Här är nio tecken på att du lider av en depression. Mer

En depression kan ligga som en mörk skugga över ditt psyke och få dig att inte längre se glädje i något. Men fysiska symptom är lika vanliga tecken på att du lider av en depression som mentala tecken, bara att de kan vara svårare att upptäcka. Dr.  Ziz berättare för Cosmopolitan om hur de fysiska symptomen visar sig och varför det uppstår.

Trötthet

Intensiv trötthet är de vanligaste tecknet på att du är deprimerad. Du upplever stor brist på energi och en simpel syssla som att gå ut med soporna känns alldeles för stort för att klara av, eller så blir du helt slutkörd efter att du gjort det. Den extrema tröttheten blir även värre då du i början av en depression försöker hålla ett tappert ansikte utåt, som tar på krafterna.

Sömnsvårigheter

Tröttheten grundar sig även i sömnsvårigheterna du får av en depression. Du har svårt att somna och du vaknar ofta under natten och får lite eller nästan ingen sömn. När man väl somnar är det vanligt att vakna av ett ryck väldigt tidigt på morgonen utan anledning. Detta är för att du har tankar som aldrig verkar stängas av i huvudet vilket gör att du är på helspänn hela natten.

Slarvighet

En frisk person är allert och fokuserad i vardagen medan en person som lider av depression kan verka obeslutsam och ha ett mönster av att göra slarviga misstag och ha dålig koncentration.

istock 801396378

Minskad sexlust

Du känner mindre sexdrift och det hör ihop med att din självkänsla minskat i takt med depressionen. Självkänslan påverkar hur du ser på dig själv och ditt eget värde. Det kan göra att du blir osäker och obekväm med hur du ser ut och därför har mindre lust för sex.

Glömsk och långsam

Andra kan uppleva att du rör dig långsamt, precis som att språket saktar ner då kopplingen mellan vad du tänker och vill säga blir långsammare. En depression kan få dig att påbörja en mening men glömma vad det var du sa innan du avslutat den.

Rastlöshet

Man kan känna konstant rastlöshet. Lider man av depression kan man ha svårt att komma till ro i olika sammanhang och ha svårt att göra ett val om man står inför ett problemlösning.

Matsmältningsproblem

Magens status är nära kopplat till ditt känsloliv och oavsett om du är en sorgsen, stressad eller glad person påverkar det din matsmältning. När du är deprimerad är det därför vanligt att uppleva problem med matsmältning och illamående. Det är för att hjärnan och magens tarmarbete är sammankopplade och störs extra mycket av ångestpåslag.

Tack för inspo, Cosmopolitan!