in

8 saker du kan göra för att lindra din ångest


Om du känner att din ångest börjar komma krypandes, eller om den redan är där, så är det lätt att få panik och skapa mer ångest. Men det finns faktiskt vissa saker du kan göra i stunden för att må lite bättre. Här är åtta tips på hur du kan lindra din ångest. Mer

 1. Kom ihåg att andas

  När ångesten kommer är det lätt att bli stressad och få mer ångest, och då glömma av att andas lugnt. När du får ångest tenderar din andning att bli mer ytlig, vilket får dig att få mer panik. Fokusera på din andning, ta djupa långa andetag. Att andas lugnt hjälper till att lugna ner en.

 2. Kom ihåg vad som är verkligt och vad som är ångest-relaterat

  När man får panik eller ångest börjar tankarna flyga iväg fortare och längre bort från verkligheten, och de tankarna kan spä på din ångest. Innan man vet ordet av kan man ha megapanik för något som kanske inte ens existerar, och man blir irrationell.

  Efter att du sett till att andas lugnt ett tag, fråga dig själv om det du reagerar på är verklighet eller om det kommit från din ångest. Detta kan göra dina tankar klarare och ångesten lugnar förhoppningsvis ner sig.

 3. Använd affirmationer

  Affirmationer är ju inte direkt en behandling mot ångest, men det kan verkligen hjälpa mot det ändå. När man inte har tid att ställa sig i sin bästa yogaposition kan man använda sig av affirmationen istället. Om man lider av en lindrigare ångest kan dessutom affirmationer hjälpa jättemycket.

  Upprepa tyst för dig själv mantran som: ”jag är lugn” och ”jag är säker”. Det hjälper dig att se situationen i ett mer positivt mindset.

 4. Ät choklad

  Att lindra ångest med choklad kan låta knäppt, men det är faktiskt sant. Att äta mörk choklad kan hjälpa mot ångest eftersom det gör att hjärnan producerar naturliga opiater, vilket ger en lugnande effekt.

 5. Använd lavendelolja

  Lavendel är såklart inget botemedlet mot ångest i det långa loppet, men studier har visat att eteriska oljor så som lavendel kan hjälpa att lindra ångest just för stunden.

  Applicera några droppar av oljan på din hud, men gör först ett test på en liten hudyta för att kolla så du inte är känslig. Om du inte vill eller kan applicera oljan på din hud kan du göra sådana där tygbollar man gjorde på typ fritids när man var liten som luktar lavendel.

 6. Lyssna på musik

  Precis som lavendelolja är inte musik en permanent lösning mot ångest, men det är värt att testa i stunden. Sätt på en låt som du vet gör dig lugn, och lyssna på den. Du kan också göra en spellista med låtar som gör dig lugn och som du vet lindrar din stress som du kan sätta på när du känner att ångesten är på väg.

 7. Drick kamomillte

  Det är vida känt att kamomillte ger en lätt lugnande och rogivande verkan, så brygg en kopp eller två när du känner ångesten komma krypande. Drick ditt te medan du lyssnar på din lugna spellista, så får du två hjälpmedel för att lindra ångesten på en och samma gång.

 8. Pyssla

  När man har ångest, och tankarna som sagt snurrar iväg, kan det vara skönt att fokusera på något kreativt en stund för att lindra sin ångest. Måla, sy, gör lavendelbollar, pärla ett smycke. Något som tar upp hela din uppmärksamhet.

Tack Hellogiggles för artikel-inspo!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss