in

7 varningstecken – så vet du om det är något fel på dina flytningar

flytningar underliv

Flytningar är helt normalt och något som alla fittbärare i någon utsträckning har. Men hur vet man när de är som de ska, och när det kan lika sjukdom eller annat bakom? Vi guidar dig! Mer

1. Flytningen är grågulaktig och luktar fisk

Det finns alltid en massa bakterier i slidan, men om det produceras alldeles för mycket bakterier (exempelvis genom att använda hygienprodukter som orsakar irritation) kan det skapa obalans och leda till bakteriell vaginos. Flytningarna luktar ofta mer efter mens och efter vaginalt samlag utan kondom, det kan göra att man upplever att symptomen kommer och går. Bakteriell vaginos är vanligt och behandlas med antibiotika eller antiseptika.

2. Flytningen är blodig

Att blöda ur vaginan är ju normalt (pga mens) – tills det inte är det längre. Sporadiska blödningar kan bero på olika saker, så som ägglossning eller problem med preventivmedel. Men det kan också vara symptom på livmoderhalspolyper.

Se till att hålla koll på din menscykel, och om du märker blodiga flytningar när du inte borde blöda ska du boka in en tid hos din gynekolog. Polyper på livmoderhalsen är till 99 procent helt ofarliga, men det är ändå något din gynekolog ska ta bort.

3. Du har feber och/eller ont

Något att ha i åtanke när du har flytningar som inte ser ut som vanligt är att känna efter hur resten av din kropp känns. När du har onormala flytningar i samband med symptom som lägre buksmärtor, smärta under sex, feber och frysningar kan det potentiellt vara en bäckeninflammatorisk sjukdom (PID). De flesta fall av inflammatoriska sjukdomar är orsakade av bakterier som flyttar från slidan eller livmoderhalsen in i livmodern, äggledarna, äggstockarna, eller bäcken. Den vanligaste orsaken till PID är sexuell kontakt utan att använda kondom eller annat skydd. Klamydia och gonorré är de två bakterier som orsakar de flesta fall av PID.

blodblandade flytningar
Bildkälla: Markus Spiske / Unsplash

4. Flytningen är rosa eller rödbrun

Rosafärgade flytningar beror oftast på att flytningen förgats av blod, och det finns det några olika anledningar till. Flytningar efter mens kan blandas med nytt eller mer intorkat blod. Om det är nytt blod kan flytningen vara mer rosa, om det gammalt blod kan flytningen få en mer brunröd färg. Färgen påverkas också beroende på hur mycket blod som följer med flytningen ut. Rosa, röda eller bruna flytningar är vanligast efter mens, och det är kroppens sätt att rensa ut döda celler och vävnad efter mensen. Flytningar kan även färgas rosa av mellanblödningar.

Om du däremot ofta har rosa eller rödbruna flytningar bör du kontakta gynekolog för att reda ut vad det beror på, och för att kunna få hjälp.

5. Flytningen har klumpar

Om du märker att dina flytningar är gryniga eller har klumpar i sig är det troligtvis tecken på att du har en svampinfektion. Svamp i underlivet är vanligt och kan behandlas med receptfria läkemedel.

6. Flytningen är gul och luktar illa

Om dina flytningar har en gul (ibland grön) nyans och luktar illa kan det bero på en trikomonasinfektion, trichomonas är en parasit som kan orsaka en sexuellt överförbar infektion.

Bra omkring hälften av de kvinnor som smittas får dock symptom. Symptomen på infektion är, förutom gula illaluktande flytningar, sveda och klåda genitalt. Trikomonasinfektion är lätt att behandla med antibiotika, så besök en gynekolog asap för att få hjälp.

illaluktande flytningar
Bildkälla: Natracare / Unsplash

7. Flytningen är mjölkvit

När man blir gravid går ju kroppen igenom en massa förändringar, såklart. Men vad man kanske inte vet är att en av de första förändringarna som sker är i ens flytningar. Om flytningen är mjölkvit, utan doft eller annat obehag kan det alltså vara ett tecken på att man är gravid.