in

7 TED talks som gör dig smartare på några minuter

Viktiga TED talks alla borde se
Faksimil TEDx Talks och TED Talks

Att vara en dålig feminist, utsatt för rasism eller vara trött på att ta skit. Det är många viktiga ämnen som lyfts i TED talks och TEDx talks. Här är sju samtal som vi tycker är extra viktiga. Mer

Det är någonting speciellt med att luta sig tillbaka och lyssna på motiverande och inspirerande föreläsningar. TED talks och TEDx talks är stora favoriter när man vill lyssna på goda råd och livserfarenheter från människor i korta och kraftfulla presentationer. Här listar vi de samtal som vi tycker om extra mycket, och som kommer göra dig smartare.

Roxane Gay: Confessions of a bad feminist

Författaren Roxane Gay kallade skämtsamt sig själv för ”en dålig feminist”, då hon kände att hon inte kunde leva upp till de ouppnåeliga kraven hos den perfekta feministen. Men hon insåg att skämtet ekade ihåligt. I hennes tankeväckande TED Talk vill hon att man ska omfamna alla sidor av att vara feminist.

Lovette Jallow: Normalizing silence in Swedish society

Den prisade samhällsaktivisten och entreprenören Lovette Jallow berättar om hur hennes röst som svart kvinna inte får höras i dagens Sverige och hur bristen på representation är ett problem som påverkar hela samhället.

Amal Kassir: The Muslim on the airplane

Amal Kassir är en muslimsk amerikansk poet som pratar om hur etniska klyftor blir djupare och rädslan för muslimer växer. Amal menar att lösningen är enkel och börjar med en enkel fråga: ”Vad heter du?

Angela Lee Duckworth: Grit: the power of passion and perseverance

Akademikern Angela Lee Duckworth tog ett lärarjobb där hon skulle lära ut matte till skolelever. Hon märkte att de bästa måtten på hur duktiga hennes elever var inte berodde på IQ, huruvida de hade lätt för skolan eller att de var snabblärda. I samband med att hon började studera psykologi upptäckte hon att nyckeln snarare var uthållighet och passion.

Sofia Jannok: Our rights to earth and freedom

Sofia Jannok berättar om Sveriges ursprungsbefolknings, samernas, rättigheter. Sofia är orolig för hur industrin påverkar områdena i Sápmi, också kallat Sameland, och vill påminna om att vi lånar jorden och måste bevara vattnet och marken till generationerna som kommer efter oss. Hon bjuder också på vacker sång.

Sarah Knight: The magic of not giving a F*** 

Skribenten Sarah Knight har fått nog av att göra saker som hon inte bryr sig om för att tillfredsställa andra. I hennes humoristiska föredrag förklarar hon om sin ”sorry not sorry”-metod och att det är en bra idé att ha en ”fuck budget”.

Lizzie Velasquez: How do you define yourself?

Föreläsaren Lizzie Velasquez föddes med den extremt ovanliga sjukdomen lipodystrofi som gjort att hon inte kan gå upp i vikt. Hon berättar om hur hennes liv påverkats negativt av sjukdomen men också alla möjligheter som hon fått och allt som hon är tacksam över, och ställer frågan ”hur definierar du dig själv?

Vad är skillnaden mellan TED talk och TEDx talk? Jo, TED är en årlig konferens där oftast framgångsrika och högprofilerade personer håller så kallade TED talks. TED har också specialkonferenser som TEDWomen. Medan TEDx talks är självorganiserade och lokala event. Alla dessa föredrag går att ta del av gratis här.