in

7 tecken på att du är för sjuk för att träna

sjuk trana

Har du planerat in ett pass på gymmet men känner dig krasslig när du vaknar? Här är några tecken på att du är för sjuk för att träna. Mer

Att träna är jättebra för oss, både när det kommer till kropp och sinne. Men det finns tillfällen då man ska hålla sig borta från gymmet, handbollsträningen eller jazzdansen. Gregory Stewart, läkare för Tulane Athletics, och Stephen Rice, chef för Jersey Shore Sports Medicine Center, delade med sig av sina guidelines till Cosmopolitan när det kommer till att skippa träningen.

1. Du känner dig yr och vimmelkantig

Normalt sett drar blodkärlen i benen ihop sig när man står upp, vilket reglerar ditt blodtryck och håller ditt huvud och hjärna klar. Men om du är förkyld eller har oregelbundna hjärtslag kan denna processen vara lite off, så träning kan få dig att känna dig yr och desorienterad. Inte en bra kombo på gym, så stanna hemma i soffan istället

2. Du är öm, och börjar redan svettas eller få frossa

Detta är ett tecken på att du kan ha feber, en försvarsmekanism din kropp använder för att fightas mot en infektion, som kräver mycket ansträngning. Om du tränar när du har feber är det som att träna dubbelt. Det tröttar ut dig, och det blir svårare för din kropp att tackla det som drar ner dig.

3. Du är illamående eller kräks

Frisk luft kanske hjälper mot illamående, men att röra på dig är inte det bästa om din mage inte mår helt okej. Stanna hemma och ta hand om dig istället för att gå på det där spinningpasset.

4. Du ser slö och blek ut

Alla har inte rosenröda kinder och glowig hy (särskilt inte på vintern), men om du känner dig sådär och ser så ut med – ta en hint och ge dig själv en paus.

5. Din mun är särskilt torr

Att kämpa mot infektioner reducerar vätskan i kroppen. Det är ungefär som när du svettas under en jobbig träning, och en torr mun kan vara första tecknet på uttorkning. Så om du har torr mun är det bättre att låta bli att svettas på gymmet, och istället återfukta dig själv hemma genom att dricka te eller vatten.

6. Du kan inte sätta fingret på det, men du mår inte helt okej

Om det inte beror på lathet och brist på motivation (vilket också är helt okej ibland, såklart), lyssna på din kropp när den inte orkar. Samla energi på annat sätt och träna en annan dag.

7. Du känner att du börjar bli förkyld

I det långa loppet kan träning stärka ditt immunsystem, men – även korta träningspass kan temporärt göra det svagare. När du inte är helt frisk och redan känner dig risig kan träning göra dig mer känslig mot sjukdom. Särskilt om du tränar i ett bakteriefyllt gym.