in

7 morgonvanor att sluta med nu – för att få en bättre start på dagen

morgonovanor

Vi vet alla hur det känns att få en dålig start på morgonen, att det liksom smittar av sig på resten av dagen. Det skapar stress och kan få obehagliga sidoeffekter. Undvik dessa morgonovanor så kanske du klarar dig! Mer

 

1. Att använda snooze-knappen

Att somna om en kort stund efter att du blivit väckt av ditt väckarklocka stör din sömncykel och varje gång alarmet går på ökar nivån av stresshormoner i kroppen. Att stiga upp med en gång är helt klart att föredra! Om du är så trött när ditt alarm går igång att du bara måste trycka på snooze-knappen kanske du lider av sömnbrist. Det enda du kan göra åt det är såklart att sova mer.

snooze

2. Att kolla mobilen det första du gör

Om det första du gör när du vaknar, kanske till och med innan du stiger ur sängen, är att kolla dina mejl, om du fått nya likes på Facebook eller nya kommentarer på ditt Instagram-konto bäddar du för en stressig dag helt i onödan. Dina stresshormoner kickar nämligen gång direkt, vilket i sin tur höjer blodtrycket och du blir lättirriterad. Vänta lite med att kolla mobilen så mår du garanterat bättre.

kolla mobilen

[adSpace placement=”manual”]

3. Att skjuta på träningen

Man brukar säga att det är bättre att träningen blir av än att man inte tränar alls. Detta stämmer förvisso, men det finns studier som tyder på att det är extra bra att träna på morgonen då må bra-effekter som exempelvis lägre blodtryck håller i sig hela dagen. Och att du även sover bättre på natten. Så kan du träna på morgonen, exempelvis innan du går till jobbet – gör det! Planera helt enkelt in i kalendern att gå upp lite extra tidigt ett par dagar i veckan för att hinna med att träna.

morgontrana

4. Att glömma bort att stretcha

Vi är alla lite stela i kroppen precis när vi vaknar, så ett gott råd är att börja dagen med lite stretchövningar. Enklast är att ligga kvar i sängen och sträcka på armar och ben, ömsom spänna och slappna av, böja dem i olika vinklar, rotera fot- och handleder – hela tiden mjukt, mjukt. Detta ökar blodcirkulationen och är ett garanterat skönt sätt att vakna!

morgonstretcha

5. Att ta en alldeles för varm dusch

Att ta en riktigt varm morgondusch kan vara frestande, speciellt nu så under den kalla tiden på året. Det känns lite som en belöning för att man orkar stiga upp trots att det kanske fortfarande är mörkt ute. Men se upp med att ha för varmt vatten – det irriterar och torkar ut din hud vilket kan orsaka klåda. Ett tydligt tecken på för varmt vatten är att din hud blir röd. Bäst är att duscha i ljummet vatten och att använda en mild tvål som inte irriterar huden. Smörj därefter in hela kroppen med en mild hudlotion.

het dusch

[adSpace placement=”manual”]

6. Att äta för mycket tomma kolhydrater till frukost

Äter du exempelvis vitt bröd och söta flingor till frukost får du energi för stunden, men dina blodsockernivåer sjunker snabbt igen och du blir sötsugen och hungrig långt innan det är dags för lunch. Välj hellre fiberrikt bröd och dito frukostflingor, och varför inte ett proteinrikt ägg, så blir du mätt längre och mår garanterat bättre.

onyttig frukost

7. Att hoppa över frukosten helt och hållet

Att inte äta frukost alls, vilket är vanligare än man kanske kan tro, är såklart det sämsta alternativet. En riktigt dålig morgonvana helt enkelt. Du behöver energi på morgonen för att komma igång, och hoppar du över frukosten ökar risken att du faller för sötsuget och äter nödigt mycket kalorier senare under dagen. Tillhör du dem som har svårt att äta på morgonen så hjälper det att stiga upp lite tidigare så att du kan äta i lugn och ro och får i dig åtminstone lite grann. Du kan fortsätta frukosten lite senare när du exempelvis kommer till jobbet.

frukost

Tack för inspirationen huffingtonpost.com