in

7 gånger det är helt ok att skippa träningen

undvik traning
View of tired girl after weight lifting

Träning gör ju oftast så att du blir piggare, och man ångrar nästan aldrig en träning efteråt. Men det finns tillfällen då det är mer än ok att inte träna, ja då du faktiskt bör undvika tung fysisk ansträngning. Mer

Vi får ofta höra att ”det finns inga ursäkter att hoppa över träningen”, men det stämmer faktiskt inte. Här är 7 tillfällen då du bör skippa träningen, eller åtminstone ta det väldigt lugnt:

1. Om du lider av sömnbrist

Att träna när du har sovit dåligt natten innan eller kanske inte alls är ingen bra idé. Som bäst blir det en ganska meningslös träning eftersom du inte orkar så mycket, men det värsta är risken för skador. Trötthet påverkar din motorik och din reaktionsförmåga vilket kan göra det farligt att exempelvis delta i box-klasser och crossfit. Men även träning av annat slag kräver att du har huvudet på skaft, så att du inte skadar dig på grund av slarv. Nej ta en tupplur istället!

2. Om du är skadad eller har ont

Att träna med lite träningsvärk är ingen fara, men gör det verkligen ont – alltså en sexa eller högre på en tiogradig smärtskala – så bör du undvika träning där den skadade muskeln är involverad. Den behöver tid att läka. Tränar du ändå riskerar du att skada dig ännu mer och en längre läkeprocess. Andra muskler som automatiskt försöker kompensera för den skadade muskeln riskerar också att skadas.

traningsskada

3. Om du har feber

Feber är en indikation på att din kropp utkämpar ett ”slag” mot exempelvis ett virus. Kroppen behöver då all energi till att bli frisk; tränar du ändå kan sjukdomen förvärras eller åtminstone ta längre tid att läka. Det finns också andra risker med att träna när du har en infektion i kroppen och till exempel har halsont, som att drabbas av hjärtmuskelinflammation. Skulle du få det måste du avstå från träning helt i flera månader tills du blir frisk. Bättre att ta det säkra före det osäkra alltså!

4. Om du är galet solbränd

Självklart bör du göra ditt bästa för att undvika att bli riktigt solbränd, alltså sådär mycket att du blir röd och det gör ont när man tar på huden. Tränar du då riskera du värmeslag eller solsting. Din kropp behöver vila och vatten. Undvik träning i åtminstone 48 timmar.

5. Om du är jättebakis

Det kan visserligen vara en bra sak att få igång cirkulationen när du är bakis, så en promenad är inte fel. Men undvik hårda träningspass; precis som när du är för trött så ökar detta betydligt risken för skador.

Young woman with a hangover holding her almost empty cocktail glass

6. Om du redan tränat hårt

Det är alltid bäst, och säkrast, att varva hård träning med lite mjukare träning så att musklerna hinner återhämta sig mellan varven. Intensivträna aldrig samma muskler mer än maximalt två dagar i rad.

7. Om du är nytatuerad

Det finns förstås flera andra omständigheter som gör att du bör undvika hård träning – som när du är nytatuerad exempelvis. Och givetvis ALLTID när din läkare avråder från träning.