in

Har du svårt att fokusera? Här är anledningarna (och lösningarna!)

fokus dragare

Vissa dagar är din förmåga att fokusera på även den enklaste uppgiften helt som bortblåst. Dessa sju, lite konstiga, saker kan vara anledningen till att du inte kan fokusera. Mer

Att inte orka lyssna på sin lärare när hen maler på om någon gammal gubbe som levde för typ tusen år sedan, eller ibland komma på sig själv med att inte riktigt vara uppmärksam på exakt allt ens chef säger på mötet är inte så märkligt – det händer alla. Men ibland kan din förmåga att inte klara av att fokusera vara din kropps sätt att säga till dig att någonting inte riktigt står rätt till, säger osteopaten Niket Sonpal till Cosmopolitan. Att hålla hjärnan fokuserad på en sak kräver att en komplex samling av signalsubstanser och hormoner hela tiden flödar till hjärnan.

Dessa sju saker kan komma mellan dig och ditt fokus.

  1. Känslighet för viss mat

    De som har celiaki, en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tunntarmen, eller är känsliga för laktos- eller sojaprodukter är bland de som mest troligt har problem med att behålla fokus. Mat man är känslig mot triggar igång inflammationer, vilket kan göra att din hjärna känns lite luddig. Ett blodprov kan identifiera om du är känslig mot någon mat, och om det visar sig att du är det kan det ta allt från 72 timmar till 6 veckor efter att du slutat äta maten innan du börjar känna dig mer fokuserad. Ett bra tips är att dricka vatten, eftersom att uttorkning gör det svårare för din mage att smälta mat du är känslig mot. Att inte dricka tillräckligt med vatten kan också påverka minnet samt ge dig huvudvärk, vilket inte kommer hjälpa dig att fokusera alls.

  2. Perfektionism

    Sambandet som finns mellan att sträva efter perfektionism och en rädsla för misslyckande gör att din hjärna motarbetar sig själv. För att skydda dig mot en potentiell flopp slutar din hjärna att fokusera på det det rör. Så samtidigt som din hjärna tror att den räddar dig från att misslyckas tar den också ifrån dig chansen att lyckas. Ta ett par minuter och tänk på varför uppgiften är viktig för dig. Ventilera med en kompis eller kollega. Vad är det värsta som kan hända? Genom att prata eller tänka igenom något en extra gång inser du att det värsta som kan hända ofta inte är så farligt vilket gör att du sedan får det lättare att fokusera.

  3. PMS

    Veckan innan du ska få din mens sjunker nivån av östrogen och progesteron vilket kan bidra till att du känner dig lite extra ofokuserad. Men ditt fokus kommer tillbaka igen ett par dagar in på mensen. Om du verkligen inte har tid för att känna dig ofokuserad kan du träna, eftersom träning höjer de signalsubstanser som är ansvariga för ditt fokus, till exempel dopamin.

  4. Olöst drama

    Är du upprörd efter ett bråk med din kompis? Eftersom din hjärna uppfattar en konflikt som fara riktar den hela tankekraften mot hotet för att hålla sig säker, och det gör det svårt för dig att fokusera på något annat. Bestäm en tid med personen du bråkat med, att veta att en lösning är på väg neutraliserar kroppens känsla av att behöva fly eller fäkta.

  5. Låg järnnivå

    När din järnnivå sjunker gör din prestanda och koncentration också det. En studie i USA på kvinnor i college-åldern visade att de som åt en järnrik lunch i fyra månader fick förbättrat minne och koncentrationsförmåga.

  6. En vag to do-lista

    Om din to do-lista är skriven i vaga termer så som ”gör klart redovisning” har din hjärna svårt att veta exakt vad det är den behöver fokusera på. Skriv istället ner alla steg till din presentation som behöver göras, som ”lägg till fakta på bild 3 i min powerpoint”, ”dubbelkolla källan på bild 8”, ”leta mer exempel till bild 2”. Då får din hjärna konkreta grejer att jobba på. Skriv också listan i prio-ordning. Det viktigaste, som verkligen måste göras, ska stå högst upp.

  7. Dricka kaffe på tom mage

    När du skippar frukosten men dricker en stor kopp kaffe istället ger du din kropp två signaler, att höja stresshormonerna kortisol och adrenalin. Detta gör att din kropp går in i ett överlevnads-mode, vilket gör att den knappt kan fokusera på något annat. Du har hört det förr men vi säger det igen, frukost är dagens viktigaste mål!