in

6 övningar som räddar din nacke på nolltid

nacke

Känner du dig stel i nacke och axlar? Eller kanske till och med har ont och känner dig begränsad? Du är inte ensam, och det kan vara svårt att veta hur du ska bli av med besvären. Här nedan finner du 6 övningar som kommer att hjälpa dig! Mer

Tv, dator och mobiltittande är bara några av de saker som lätt gör att vi blir stela och får ont i nacke och axlar. Även stress spelar en stor roll i detta och orsakar spänningar som inte är speciellt bekväma. Det är ingen nyhet att träning, meditation, ordentligt sömn och massage är en bra stressavlastning, men ibland behövs något göras på en gång. Följ dessa 6 övningar för att bli av med dina besvär fortare än du hinner blinka!

 1. Axellyft
  Denna övning är mycket simpel och kommer få dina axlar kännas lättare samt ger dig en energiboost! Allt du behöver göra är att andas in, lyft axlarna uppåt och mot öronen, andas ut och sänk axlarna långsamt igen. Upprepa några gånger.
 2. Huvudböjning
  Sitt på en stol och ha rak rygg och fötterna i golvet. Ha din vänstra arm längst din sida, med vänster hand flexad och pararell mot golvet. Lägg höger hand på huvudet och låt försiktigt huvudet tippa åt höger. Låt handen ligga kvar på huvudet försiktigt utan att trycka. Se till att axlarna är nersänkta och håll kvar stretchen i några sekunder. Upprepa sedan övningen på andra sidan.
 3. Ryggradsrullning
  En klassik övning som man ofta ser i bland annat pilates och yoga. Stå med benen höftbrett isär, från toppen av huvudet börja sakta rulla neråt mot golvet kota för kota.
 4. Rulla huvudet
  Den här övningen fungerar bäst om du sitter ner, rak i ryggen med benen utsträckta framför dig. Att sitta i en stol fungerar också bra. Sedan ska du rulla nacken och huvudet från en sida till en annan, i din egen takt. Här är det viktigt att vara försiktig så att det inte gör ont, lyssna på kroppen.
 5. Hörn-stretchen
  Hitta dig ett hörn hemma eller på jobbet. Vänd dig mot hörnet med fötterna ihop, placera en underarm på varje vägg, strax under axelhöjd. Luta dig sedan långsamt framåt och håll denna position i upp till en minut. Glöm inte att andas!
 6. Massera rygg med boll mot vägg
  För den här övningen behöver du en boll, till exempel en tennisboll. Placera bollen mellan din rygg och en vägg, använd dina ben för att röra dig och på så sätt massera knutor i rygg och axlar.