in

6 dusch-rutiner som kan orsaka akne

duschvanor

Vi duschar ju för att bli rena (duh!) men visste du att dina duschvanor, istället för att rengöra din hud, kan orsaka akne? Det är nämligen mycket möjligt att du duschar på fel sätt. Spana in punkterna nedanför, de kan göra under för din hud. Mer

Kanske trodde du att det inte fanns en manual till hur man duschar på rätt sätt, men enligt några dermatologer som sajten Well and good har intervjuat, så gör det det. I alla fall om du vill undvika irriterad hy och finnar. Här är 6 dusch-rutiner som kan orsaka akne:

1. Vattnet är för kallt – eller för varmt

Kallt vatten täpper till hudens porer, vilket försvårar hudens naturliga process att göra sig av med talg och bakterier. Varmt vatten öppnar porerna och stimulerar talgproduktionen vilket kan resultera i irritationer. Det bästa är att duscha i ljummet vatten.

2. Du duschar för ofta

Till alla er som tränar ofta: mer än en dusch per dag kan skada huden. Välj mellan att duscha på morgonen för att ta bort slaggprodukter kroppen naturligt gjort sig av med under natten, duscha på kvällen för att ta bort föroreningar, eller duscha efter träning för att ta bort svetten.

3. Ditt schampoo och balsam kan vara boven

Schampoo – speciellt de som innehåller sulfater – kan orsaka finnar på ryggen när de sköljs ur håret. Välj hellre sulfatfria eller organiska produkter. Många balsam innehåller ammonium (Polyquaternium 10), ett konditioneringsmedel som ”kapslar in” mjukheten i håret. Men samma ämne kan också täppa igen porerna på huden, så välj gärna ett balsam utan.

4. Du tvättar dig i fel ordning

Om du, liksom många andra, sköljer ur ditt balsam, det sista du gör, så kan det lämna restprodukter på din hud och då kan du läsa punkten ovanför igen. Bäst är att schamponera och använda balsam först och sedan tvätta kroppen efter, det får bort eventuella rester som kan ha samlats på din rygg.

[adSpace]

5. Du peelar och exfolierar för ofta

Det ÄR bra att peela huden för att få bort döda hudceller och förhindra akne, men gör du det för ofta så kan de ge motsatt effekt. Nitiskt skrubbande med krämer och borstar kan leda utslag. Less is more, när det kommer till exfoliering. Blir huden röd och torr gör du det för ofta.

6. Du har hårt vatten

Kranvatten är olika hårt, beroende på var i landet (och världen) du befinner dig. Det är också fullt med metaller, och är det riktigt metallrikt kan det försvåra urtvättandet av hårprodukter. Det är också metallrikt vatten som kan göra ditt hår grönt och grådassigt, om du har otur.
Det är svårt att göra någonting åt ditt vatten – om du inte vill investera i ett duschfilter – men att duscha mer sällan, eller med mjukare stråle, kan ju vara ett steg på vägen. Här kan du se hur hårt vattnet är där du bor!