in

5 vanliga underlivsbesvär – och vad du kan göra åt dem

Underliv besvär

Våra kära underliv kan både klia, svida, klåda och smärta. Ett ledset underliv speglar ofta ditt mående i allmänhet, så se till att ta hand om det! Här listar vi de vanligaste besvären och vad du kan gör åt dem. Mer

Vad ska jag göra…

 

… Om det kliar?

Kli och klåda i underlivet är minst sagt besvärligt och kan bero på en mängd olika saker. De flesta kvinnor upplever att det kliar då och då; exempelvis kan det bero på utdragen mens, graviditet eller antibiotikabehandling. Kliet kan även vara en reaktion som tyder på att du är känslig mot exempelvis tvättmedel, glidmedel eller latex i kondomer. Även rakning av underlivet samt åtsittande kläder kan bidra till kli och klåda. Tänk på att lufta underlivet så ofta du kan genom att sova utan trosor samt att aldrig tvätta underlivet med vatten (uttorkande!). Använd istället en barnolja eller intimolja för tvätt.

Om kliet och klådan däremot kommer plötsligt, intensivt och håller i sig så kan det vara svamp. Vid svamp kan man även få gryniga, illaluktande flytningar. Receptfria läkemedel mot svamp finns på Apoteket men är du inte säker på att det är svamp bör du besöka en gynekolog då upprepade svampbehandlingar kan leda till vestibulit.

 

… Om det svider

Även sveda kan bero på svampinfektion. Gör det däremot ont och svider när du kissar kan det vara urinvägsinfektion – vilket lättast botas genom att dricka mängder av tranbärsjuice. Sveda vid kissandet kan också bero på klamydia – den absolut vanligaste könssjukdomen. Klamydia är lurigt och visar ofta inte några symptom – men sveda, illaluktande flytningar, mellanblödningar och smärta i nedre delen av magen ska man vara uppmärksam på. Misstänker du att du kan ha klamydia så uppsök en gynekolog direkt!

 

… Om jag har konstiga flytningar

Flytningar säger mycket om hur underlivet mår och därför bör du ha koll på om de byter färg, lukt eller konsistens. Friska flytningar brukar vara vita eller gulvita i färgen och lukta lätt syrligt. Börjar du få märkliga flytningar kan det bero på olika orsaker. Har du starkt illaluktande, tunna flytningar med grågulaktig färg kan det vara bakteriell vaginos. Vid bakteriell vaginos har bakteriesammansättningen i slidan förändrats vilket kan bidra till att slidans skydd mot infektioner blir sämre. Är flytningarna däremot brunaktiga och du nyss haft mens så oroa dig inte, det är gammalt blod som lämnar slidan.

[adSpace placement=”auto”]

underlivsbesva%cc%88r

… Om jag fått blåsor?

Blåsor i underlivet betyder högst troligt herpes. Herpes smittar genom sexuell kontakt och är väldigt vanligt – ungefär var tredje person har herpes i underlivet, men långt ifrån alla får besvärande symptom. Herpes har man kvar i kroppen hela livet men för de flesta är det första utslaget det värsta – sedan brukar det lugna ned sig. Symptom på herpes börjar med hud som ömmar och svider. Sedan kommer det vätskefylldablåsor som spricker och blir till sår. Misstänker du könsherpes så besök en ungdomsmottagning, gynekolog, vårdcentral eller hud– och könsmottagning för att få hjälp med mediciner som botar besvären.

 

… Om det gör ont vid sex?

Sex som gör ont är aldrig okej och kan bero på flertal olika orsaker. Som Veckorevyn sammanställt i en tidigare artikel kan smärtan bero på att du inte är tillräckligt våt, att du är stressad/trött eller helt enkelt inte har någon sexlust. Håller smärtan däremot i sig kan det vara vestibulit, vilket är viktigt att kolla upp. Vestibulit betyder ”brinnande vulva” och symptomen är smärta vid inte bara samlag utan även när man till exempel rider eller sätter in en tampong för vissa. Orsakerna till vestibulit forskar man fortfarande på, men det är oftast de ”duktiga, högpresterande tjejerna” som drabbas. Vestibulit kan kännas tungt men det går att bota helt genom kombinerade behandlingar hos ungdomsmottagning eller sex–och samlevnadsmottagning. Metoder som används är exempelvis ”mjuka upp” slidmynningen, prata med kurator och mindfullnessutövningar. Kom ihåg att aldrig ha sex om det gör ont – lyssna på din kropp och var inte rädd för att söka hjälp!