in

5 trendiga träningsformer – vilken är bäst?

Recension träning barre, barry's bootcamp och megatron

Gillar du att träna men känner dig vilse i djungeln av alla olika träningsformer? Eller tycker du inte alls om att träna men vill gärna börja? Då kan detta test vara till hjälp! Veckorevyns Alva Sperle har testat 5 av de trendigaste träningsformerna just nu – och recenserat dem!
Mer

BMN Trampoline

VeckoRevyn testar träningsformen BMN Trampoline

Hoppa på studsmatta? Är det ens träning? Ja, det är det definitivt! Och inte vilken träning som helst – utan en otroligt effektiv och rolig sådan. Istället för att fokusera på att hoppa högt, ska du hoppa så lågt som möjligt och fokusera på att parera studsarna med dina muskler. Denna teknik gör att det bränner otroligt i core-muskulaturen och i låren. Passet består av olika hopprutiner som är lika utmanande för konditionen som koordinationen. Mitt i passet går man av studsmattan för lite styrketräning, varpå man avslutar med lite fler hopprutiner. Mina ben skakade som aldrig förr när jag klev av studsmattan. Tycker du om att dansa är detta träningen för dig! 

Hur utmanande är det? 

Styrka: 3 av 5
Kondition: 4,5 av 5 
Rörlighet: 2 av 5 
Koordination: 5 av 5 

Var: The Place Stockholm, Kommendörsgatan 29
Pris: 260 kr

Barre

VeckoRevyn testar träningsformen Barrre

När jag var liten hade jag en dröm om att bli ballerina och att få dansa graciöst vid en balettstång, stå på tå och göra piruetter. Den drömmen blev aldrig riktigt sann, men istället tränar jag Barre och fortsätter drömma. Denna träning är inte särskilt svettig, utan mer fokuserad på rörlighet, smidighet och uthållig styrka. Många reps med lätta vikter och kroppsvikt, fokus på core-muskulaturen och många övningar på tå. Mycket av träningen görs vid Barre-stången, vilket gör att man lätt får den där balettkänslan. Otroligt roligt och effektivt! Trots att man tränar i en timme känns det knappt som man vart där i en kvart när man är klar.

Hur utmanande är det? 

Styrka: 4 av 5 
Kondition: 0 av 5 
Rörlighet: 5 av 5 
Koordination: 3 av 5 

Var: Sthlm Barre, Almlöfsgatan 3
Pris: 300 kr

Megaformer

VeckoRevyn testar träningsformen Megaformer

Megaformer, även kallad ‘pilates på maskin’, är till skillnad från vanlig pilates en mer intensiv form av träning. Intensiteten i övningarna styrs av maskinen och antalet fjädrar man kopplar på. Övningarna genomförs långsamt för att jobba igenom varje muskel i hela kroppen. Mjölksyran är ett faktum! Träningspasset upplevs inte särskilt pulshöjande, däremot var träningsvärken dagen efter ett tecken på en rejäl träning. 

En ytterligare positiv aspekt med träningen är instruktörerna på träningscentret som heter The Place Stockholm. De är lika duktiga som trevliga. De ser till att alla utför övningen på rätt sätt för att förhindra skador. Träningspasset är otroligt jobbigt – men väldigt effektivt! Bara genom att köra detta pass några gånger har jag märkt skillnad i min bålstyrka. Megaformer är en träningsform absolut värd hypen!

Hur utmanande är det? 

Styrka: 5 av 5 
Rörlighet: 3 av 5 
Kondition: 1 av 5 
Koordination: 3 av 5 

Var: The Place Stockholm, Kommendörsgatan 29
Pris: 260 kr

Barry’s Bootcamp

VeckoRevyn testar träningsformen Barry's bootcamp

Vill du svettas och lyfta tungt tills dina muskler skakar? Då är Barrys något för dig! Studion är snyggt inredd med fräscha omklädningsrum och en smoothiebar (!) där du kan beställa en god post-workout-smoothie. Det som gör denna träning speciell är att man tränar i ett nedsläckt rum med hög musik. Passet som fokuserar på rumpa och lår är uppdelat i sex stycken delar, alla nio minuter långa. 

Hälften av tiden spenderar man på löpbandet och varvar olika typer av löpning. Under den andra hälften läggs fokus på övningar för att bygga styrka i rumpa, lår och core-muskulaturen. Övningar som utfall, squats och höftlyft med vikter dominerar. Barry’s är otroligt kul då det är en unik träningsform! Den enda nackdelen är att byten går väldigt fort vilket gör att det kan vara svårt att hänga med i de avancerade övningarna. Den höga musiken gjorde det även svårt att höra instruktören.

Hur utmanande är det? H

Styrka: 4 av 5 
Kondition: 5 av 5 
Rörlighet: 1 av 5 
Koordination: 2 av 5P

Var: Barry’s Bootcamp, Jakobsbergsgatan 21
Pris: cirka 225 kr

Cycle

VeckoRevyn testar träningsformen Cycle

Detta cykelpass är inspirerat av träningsformen Soulcycle som har sitt ursprung i L.A. Det första jag kan säga om Cycle är att det var lika jobbigt som roligt. Ett klassiskt spinningpass som blandas med rörelser på cykeln, hög och peppig musik, mörkt rum och styrkeövningar med hantlar. Denna träningsform var inte bara utmanande konditionsmässigt, utan också jobbigt för musklerna. Som bekant innebär spinning mycket benträning, men detta pass spenderades till stor del stående på cykeln, vilket gör att man även tränar bålen. Jag, som aldrig riktigt fastnat för spinning som träningsform, har utan tvekan hittat en ny favorit!

Hur utmanande är det? 

Styrka: 3 av 5 
Kondition: 5 av 5 
Rörlighet: 3 av 5
Koordination: 3 av 5

Var: Be.Core, Tulegatan 33 
Pris: 250 kr