in

5 tips för att våga börja med fria vikter på gymmet

5a1d4d0a3be41 5a1d4d0a3be83tracc88ning.jpg

Känslan av att ta i och vara stark är något som alla borde få uppleva, inte bara muskelknuttarna som går till gymmet varje dag. Mer

Jag älskar att lyfta tungt och använder nästan bara fria vikter när jag är på gymmet, men så har det inte alltid varit. Spolar vi tillbaka bandet två år vågade jag knappt röra vid de fria vikterna.

Min sambo försökte ofta övertala mig. Ibland lyckades han få mig att prova något, men för det mesta blev jag arg. Han fattade väl att det var en dålig idé att jag lyfte en skivstång? Om jag inte skadade mig allvarligt skulle jag åtminstone göra övningarna så dåligt att alla andra på gymmet skrattade åt mig.

Det är inte fel att träna med maskiner. Det är bara så fruktansvärt härligt att lyfta riktiga vikter, och jag vill att alla ska få känna den känslan. Våga prova, jag lovar att det är värt det. Är du fortfarande inte övertygad, så kanske du kan testa något av detta!

1. Lyssna på musik som får dig att känna dig stark

5a1d2d0e8d898 5a1d2d0e8d8d7hocc88rlurar.gif

Musik är ett perfekt sätt att stänga ute om världen och känna sig lite starkare och lite mer självsäker. Töntig, hård, eller mäktig musik är ett måste om jag gymmar ensam och vill bli riktigt taggad på att lyfta.

2. Börja lätt för att lära dig övningen

istock 641154504

Bara för att den bredvid dig lyfter 80kg i marklyft så betyder det inte att du måste göra det första gången du provar rörelsen. Den personen kan har övat i månader, eller år för att komma dit den är idag. Börja med lätt vikt så att du känner att du klarar av det utan problem och bekväm med rörelsen. Ingen kommer tycka att du är töntig för att du övar upp teknik innan du försöker slå världsrekord.

3. Fråga någon eller kolla på klipp

istock 616121640

Vissa övningar kan du lära dig på egen hand, andra behöver du hjälp med. När jag övade stöt på gymmet kom en kille fram till mig och frågade om jag kunde lära honom. Jag fick en fet egoboost, och han fick gratis personlig coachning. Om inte det är en win-win så vet jag inte vad!

Om du inte vill eller vågar be någon på gymmet om hjälp så är Youtube guld värt. För nästan vilken övning som helst finns klipp med kunniga tränare som går igenom den steg för steg och berättar precis vad du ska och inte ska göra. Det är också superbra källa till inspiration. Megsquats och Jordan Shalhoub är två av mina favoriter.

4. Ha kläder du känner dig bekväm i

5a1d4b68ec25e 5a1d4b68ec2a3klacc88der.gif

Ska du prova att något för första gången kanske det inte är läge att fokusera på att dra på sig de allra snyggaste, men tyvärr obekvämaste, träningskläderna. Tycker du det är jobbigt att trosorna syns eller att BH-handen glider ner? Byt! Då kan du koncentrera dig på övningen och att göra den rätt.

5. Träningssällskap

chestbump

Kanske det viktigaste om du känner dig osäker på dig själv. Att träna tillsammans med någon gör det så mycket lättare att våga prova, och det känns inte lika farligt om andra tittar. Dessutom kan det vara bra att ha någon annan som tittar på när du gör en övning, så att du inte både behöver ta i allt vad du pallar och kolla i spegeln så att det ser rätt ut.