in

Så påverkar din menscykel träningen – 5 exempel

Mens paverka traning

Hur din energinivå är under träningen, och hur stor effekt styrketräningen faktiskt har på dina muskler är något som menscykeln kan påverka. Mer

1. Dina muskler

– Vissa studier har visat att styrketräning under den follikulärfasen (den första fasen av cykeln, som börjar på första dagen på mensen och avslutas med ägglossning) har en större effekt på din muskelstyrka än under lutealfasen (den andra fasen på cykeln, det är alltså efter ägglossning och innan menstruation), berättar Caroline Hardy, som jobbar med en menstruationsapp, för Bustle.

Man verkar alltså få ut mer av sin styrketräning under första fasen av menscykeln, än vad man får under den andra fasen. Forskare är inte säkra på varför det är så, men det kan ha något med östrogennivåerna att göra, som är som högst under follikulärfasen – för att sedan sjunka något under lutealfasen.

2. Din flexibilitet

Ligament i kvinnors kroppar verkar bli mer elastiska under lutealfasen. Och östrogenet kan vara orsaken till det med.

– Eftersom hormoner påverkar elasticiteten på ligamenten, är det värt att lägga lite extra tid på att stretcha ordentligt och att göra mer uppvärmningsövningar under lutealfasen, råder Hardy.

3. Dina skador

– En skrämmande statistik för personer som spelar någon form av sport är att kvinnor är tre tills sex gånger troligare än män att skada det främre korsbandet. I en studie som gjordes nyligen tittade man på de hormonella förändringarna som kan påverka hur slappa senorna är och skador på senorna. Man kom fram till att risken var som störst under de dagarna precis innan ägglossningen, när östrogennivåerna är höga, förklarar Hardy.

Se alltså till att stretcha och värma upp ordentliges under de dagarna, och särskilt dina ben, för att minska risken för skador.

4. Din energinivå

Under den andra fasen av din menscykel höjs nivåerna av hormonet progesteron markant. Din kroppstemperatur är också högre under den här fasen, den ökar minst 0,4 grader celsius efter ägglossning och stannar där till att mensen kommer. Din kropp förbereder ju sig för en potentiell graviditet, om ett ägg skulle blivit befruktat under ägglossningen. Som ett resultat av det kan du märka att du din energinivå är lägre under lutealfasen.

5. Din återhämtning

– Som sagt tenderar kroppstemperaturen att vara lite högre efter ägglossning, och en vilande hjärtfrekvens kan också variera under menscykeln. Om man tränar mycket och hårt kan det påverka hur ett träningspass, och återhämtningen efter, känns. Det finns visst bevis på att sporter som kräver uthållighet kan kännas lite jobbigare under mitten av lutealfasen, berättar Hardy.