in

5 saker som händer i kroppen när du slutar äta socker (på bara tio dagar!)

socker

Socker socker socker, så gott, men samtidigt något som de flesta av oss känner att vi borde dra ner på. En amerikansk studie, som tidningen Topphälsa brutit ner, har undersökt vad som händer i kroppen på bara några dagar från det att du slutar med socker… Mer

På riktigt, jag slängde nyss godispåsen som blev över från gårdagens biobesök. En amerikansk studie har nämligen kartlagt vad som händer i kroppen i samma stund som du slutar äta socker och det är inte lite visar det sig.

På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att:

1. Bli gladare
De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet. Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation. Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.

2. Få minskade fettnivåer
Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet. Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget

3. Få lägre blodtryck
Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck. Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.

[adSpace]
4. Få minskad risk för diabetes typ 2
Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2. Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.

 

5. Få färre finnar.
Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%. Jepp, 87%. Skippa läsk och andra sötade drycker alltså.

Så, vilket socker ska du undvika (enligt forskarna)?

I studien uteslöts inte bara socker från godis och läsk, utan även socker från frukt. Detta eftersom forskarna menar att fruktos (som finns naturligt i frukt, men även i andra livsmedel!) bara kan omvandlas på ett ställe i kroppen – nämligen i levern. Och får levern för mycket att hantera vid ett och samma tillfälle så förvandlas överskottet till fett.

I Sverige går åsikterna om att äta mycket frukt isär. Frukt innehåller massor av vitaminer, fibrer och har samtidigt få kalorier i sig och därför menar bland annat Viktväktarna att det är bra att äta mycket frukt. Andra förespråkare rekommenderar dock att inte äta för mycket frukt på grund av just fruktsockret.

Vad du än väljer är det viktigt att veta att frukt innehåller fruktos (fruktsocker) – men i liten mängd (även banan). Det rekommenderade intaget är 500 gram frukt per dag och håller du dig till det så kommer du inte att få i dig mer fruktos än vad din lever kan hantera.

Frukter med lite högre sockerhalt:

  • Banan
  • Gröna vindruvor
  • Mango

Frukter med lite lägre sockerhalt:

  • Blåbär
  • Hallon
  • Apelsin
  • Grapefrukt
  • Jordgubbar

[adSpace]

Skillnad på kalorier – och kalorier från socker

Målet med den stora sockerstudien var inte att se huruvida deltagarna gick ner i vikt eller inte utan att tydligt kunna se hur socker påverkar kroppen. Ingen av deltagarna åt färre kalorier under studiens gång, de bytte bara ut kalorierna från socker mot andra kalorier.

Därmed bevisar studien att det är skillnad på kalorier och kalorier. ”Vi älskar att räkna kalorier, men det är viktigt att veta att vissa kalorier helt enkelt är sämre än andra, och för de flesta människor ligger kalorier från socker överst på denna lista”, säger doktor Robert Lustig som står bakom studien.

Jag är i alla fall beredd att skippa sockret de kommande tio dagarna, du också?