in

5 saker som händer i din kropp när du får en panikångestattack

panik dragare

När man får en panikångestattack kan det ibland kännas som om att man kommer dö, så att veta vad som faktiskt sker i kroppen vid en panikångestattack kan vara skönt att veta och hjälpa en i stunden. Mer

Panikångestattacker är det mest vanliga symptomet på olika ångeststörningar. Att få en panikångestattack är jätteläskigt och obehagligt, särskilt om det är första gången och man inte riktigt vet vad som händer. Vid riktigt allvarliga attacker kan det dessutom kännas som om att man får en hjärtattack, men så är inte fallet. Att veta vad som händer i kroppen vid en panikångestattack kan vara lugnande, då man lättare kan känna igen en attack och samtidigt veta att man inte kommer dö av det – även om det kan kännas så.

1. Allt beror på adrenalin

Vid ångeststörningar frigör hjärnan alldeles för mycket adrenalin än vad den behöver. Oavsett vad det är som triggar din ångest så går din kropp in i ett ”fly eller fäkta”-mode. Men eftersom det ofta inte finns något riktigt hot så hjälper inte överflödet av adrenalin till. Adrenalinet gör att du får svårt att andas, svettas och känner dig yr. Här är det extra viktigt att tänka på din andning.

2. Du behöver komma UT

På grund av allt adrenalin kan du känna en stark känsla av att behöva ta dig någonstans där du känner dig säker. Om du inte är hemma, utan kanske på bussen – kliv av vid nästa stopp och sätt dig ner på närmsta bänk. Om du är på jobbet eller i skolan – säg till någon och gå sedan. Behöver du hjälp att ta dig någonstans? Be om det

3. Du känner att det sticker och/eller pirrar

Om du känner att det sticker eller pirrar i dina händer under en panikångestattack är det på grund av överflödet av adrenalin. Adrenalinet gör som sagt att du andas snabbare och kortare, och det leder till att du hyperventilerar. Att det sticker i händerna eller att du känner att de domnar av är för att du andas för snabbt. Om du upplever den känslan ofta borde du gå till en läkare, då det kan vara relaterat till andra hälsobekymmer.

4. Du känner dig totalt frånkopplad

Vid en panikångestattack kan du känna att världen försvinner från dig. Röster dämpas, du känner att du trillar av stolen – även om du fortfarande sitter stilla. Detta är hjärnan som försöker fäktas mot för många saker samtidigt. Om du inte redan sitter eller ligger ner, gör det och prata med dig själv om du behöver. Påminn dig själv om att panikångestattacken kommer gå över.

5. Du är utmattad

När en panikångestattack är över känner du dig helt slut. Din hjärna har gått på högvarv och har gjort så att din kropp gör för många saker samtidigt. Om du kan – ta det lugnt, och ta hand om dig själv.