in

5 bra saker med att sova naken (gör det nu!)

sova naken

Sover du naken? Fortsätt! Sover du inte naken? Då är det hög tid att börja. Här får du veta varför! Mer

Det börjar visserligen bli lite kallare på nätterna, men läs det här innan du tar fram din tjockaste flanellpyjamas. Att sova naken är inte bara skönt, det är bra för dig också. Här är 5 anledningar till varför:

1. Du sover bättre

All erfarenhet visar att man sover bättre om det är svalt och man inte har för hög kroppstemperatur. Studier visar att personer med sömnproblem ofta har högre kroppstemperatur än andra. Sover du naken sover du automatiskt svalare. Och bättre.

2. Det är bättre för ditt immunsystem

När vi har hudkontakt med en annan människa minskar kroppens produktion av stresshormonet kortisol, ett hormon som håller tillbaka immunsystemet. Däremot ökar produktionen av oxytocin, ett hormon som sänker blodtrycket. Du både sover och mår alltså bättre av att sova hud mot hud med någon annan.

tumblr mo14yyQFii1s421tso1 500

3. Ditt underliv mår bättre

Om ditt underliv har det för varmt när du sover ökar risken för infektioner i detta känsliga område. Utan pyjamas eller trosor luftas ditt underliv lättare – och mår därför bättre.

4. Ditt förhållande blir bättre

Ett påstående som säkert ifrågasättas rent vetenskapligt, men en undersökning från USA visar ändå att 57 procent av par som sover nakna är lyckliga i sitt förhållande. Motsvarande siffra för par som sover i pyjamas är 48 procent, och för dem som sover i onepiece endast 38 procent. Här kan man ju bara spekulera om varför…

5. Dina förfäder gjorde det

Stenålderskost är ju som bekant superinne, så varför inte också sova som dina förfäder? Forskare tror att stenåldersmänniskorna sov nakna och gärna tillsammans, och att de genom detta fick en känsla av säkerhet och gemenskap. Den känslan är densamma för oss nutida människor.