in

4 knep: så undviker röda prickar när du rakar bikinilinjen

raka bikinilinjen dragare

Att vara försiktig när man rakar bort oönskat hår är en självklarhet, men om man rakar bikinilinjen ska man vara lite extra noggrann så man inte skär sig eller får röda prickar. Mer

Om du väljer att raka din bikinilinje vet du att det krävs en hel del för att gå igenom proceduren smärtfritt och med ett bra resultat. Att hastigt raka sig kan resultera i röda, kliande och obehagliga röda prickar eller inåtväxta hårstrån, vilket ju inte alls är särskilt najs.

Vi säger inte att du ska hålla dig borta från rakhyveln eller vaxet, alla får göra som de vill, men se till så att du gör allt på rätt sätt. Här är fyra knep att tänka på när du ska raka bikinilinjen!

Preppa ordentligt!

Du får röda prickar eller inåtväxta hårstrån när håret krullar sig under huden medan det växer ut. Detta händer oftast efter att det rakats av eller ryckts ut med vax. När ditt hår har fastnat behandlar din kropp det som en främling och attackerar det, vilket orsakar en inflammation.

Oavsett hur du väljer att ta bort ditt hår så ska du se till att preppa din hud för det, och det gör du genom att exfoliera. Torr och död hud fångar håret under ytan, och genom att regelbundet exfoliera området tar man bort det lagret av hud.

– Jag säger till mina patienter att använda en duschsvamp för att exfoliera huden mellan vaxning eller rakning, säger Kate Holcomb, klinisk dermatolog vid Tulane University, till Refinery29.

Hon rekommenderar att man skrubbar försiktigt i hårens riktning.

Använd rätt verktyg
Om du föredrar att raka framför att vaxa kan en vass, ny rakhyvel ha en stor skillnad på om du får en len hud eller en massa röda prickar när du är klar. Ett slött blad orsakar friktion när det drar i håren och huden, medan en vass glider lätt.

Dessutom: Ju nyare rakhyvel, desto mindre troligt är det att den har en massa bakterier på sig, förklarar Dr. Holcomb. Bakterierna kan orsaka irritation och infektion, så var noga med att du förvarar din rakhyvel någonstans där den kan torka ordentligt mellan varje användning (med andra ord, förvara den absolut inte i duschen). Byt även ut bladen var tredje till femte gång.

Raka dig i duschen
Istället för att göra rakningen till en egen grej, se till att göra det till en del av din duschrutin.

– Att duscha först gör din hud varm och smidigare, så det rycker mindre. Raka också alltid i hårens riktning. Att raka mot hårens växtriktning orsakar irritation och prickar, säger Dr. Holcomb. Detta är speciellt viktigt för områden med grövre hår, som just bikinilinjen.

Glöm inte efterarbetet
Efter att du tagit bort hår vid bikinilinjen är det jätteviktigt att ta hand om huden för att motverka inåtväxta hårstrån.

– Du måste återfukta mycket efter rakning eller vaxning. Det håller huden mjuk och len och gör det lättare för nya hårstrån att växa ut, säger Nandi Wagner, chefs-estetiker vid Bliss Soho.

Undvik också att basta och att träna direkt efter att ha tagit bort hår vid bikinilinjen.

– Ge det runt 24 timmar innan du gör något som kommer få dig att svettas. Svett sprider bakterier, och dina hårsäckar är öppna 12-18 timmar efter hårborttagning. Friktionen från dina träningskläder kan dessutom orsaka irritation på nyrakad hud, säger Dr. Wagner.