in

4 hemmakurer att ta till när du har bränt dig i solen

solbrand dragare

När det är försent då är det försent. Skadan är redan skedd och nu är du fast med en alldeles för röd, bränd och ond hud – men det finns saker du kan göra för att lindra smärtan. Mer

Även om man bränner sig någon gång varje sommar och lovar sig själv dyrt och heligt att man minsann alltid ska komma ihåg att vara noga med att smörja in sig med solskydd när man ska vistas i solen, så gör man ändå om samma misstag igen och igen.

När man sen sitter där och inte ens vill sätta på sig ett endaste klädesplagg för att det gör för ont, och man tror att allt hopp för ens stackars hud är borta, så finns det saker man kan lindra smärtan och skadan med.

5b4c4bfe527ed 5b4c4bfe52835solbracc88nna.jpeg

Dr. Elizabeth Tanzi vid Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery säger till Refinery 29 att det första man ska göra när man inser att man bränt sig är att direkt ta sig själv ut ur solen.

– Drick mycket vatten och återfukta, för att mycket vatten försvinner ut genom huden. Och ta icke-sterioda antiinflammatorisk medicin som Ibuprofen, råder hon.

Ens första instinkt är ofta att smörja på den mest återfuktande, tjockaste body buttert man har hemma, men Dr. Tanzi säger att man ska stå emot den lusten. Tjocka krämer kan verka förslutande och fånga in hettan. Istället ska man applicera en lätt fuktkräm, gärna en som legat i kylskåpet ett tag och blivit kyld, för att kyla ner och återfukta den brända huden.

Som ni alla säkert vet eller hört vid det här laget är också vår allas bästa aloe vera den bästa kuren efter att ha bränt sig.

– Huden fortsätter bränna sig i timmar efter att du kommit ur solen, så du måste smörja in den med aloe vera gel, säger hudterapeuten Joanna Vargas.

5b4c4c57cd907 5b4c4c57cd989solbracc88nna 2.jpeg

Och har du problem att sova? Vargas berättar att hon tejpar på aloe-löv på det brända området när hon ska sova och enligt henne hjälper det och inflammationen direkt.

Om man däremot inte har en massa aloe-löv liggandes (läs: växandes) hemma – för vem har det? – så delar Vargas med sig av fyra hemmakurer du kan ta till när du har bränt dig.

Läkande aloemask
3 msk aloe vera juice
1 msk aloe vera gel
2 droppar rosolja

Blanda ingredienserna och applicera sedan med en bomullsboll på det brända området i 20 minuter. Det tar ner rodnaden och skyndar på hudens läkningsprocess.

Lugnande yoghurtmask
8 msk yoghurt
2 msk honung

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Skölj sedan av med ljummet vatten. Honungen återfuktar medan yoghurten hjälper mot inflammationen.

Avokadohjälpen
3 msk olivolja
1/2 avokado

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till huden, medan olivoljan mjukar upp solbränd hud.

Gurka- och kamomillkompress
1/2 mugg kamomillte
1 msk rosmarin
1 msk mjölk
3 skivor gurka

Blanda kompressen och låt verka 20 minuter. Ingredienserna kyler och tar bort inflammationen.