in

3 anledningar till att det är bra att gråta

bra att gråta

Alla gråter, ändå kan det ofta ses som något som är pinsamt eller jobbigt – särskilt om man gråter framför andra. Men att gråta har faktiskt en massa fördelar, här är tre av dem. Mer

1. Det gör att allt släpper

Det finns en anledning till att du mår bättre efter att du gråtit, säger psykiatriker Emily Steinberg till Bustle. Det sympatiska nervsystemet är aktiverat innan, men när du gråter saktar din hjärtfrekvens och andning ner och din kropp känns avslappnad. Om vi inte släpper ut våra tårar kommer känslorna som leder till att man är ledsen vara fast inuti oss.

2. Det visar sårbarhet

Många känner en press av att man ska visa sig stark, som någon som kan hantera allt och aldrig blir upprörd eller ledsen. Men, människor dras till personer som man kan relatera till. Och eftersom vi själva vet om att vi visst blir ledsna ibland så kan det vara skrämmande eller till och med avskräckande om vi upplever att en person aldrig visar känslor och alltid är benhård. Sårbarhet är inte bara attraktivt, det är också anpassningsbart, säger Steinberg. En möjlig anledning till att gråt utvecklades är så att man ska veta när man ska hjälpa andra.

3. Det är hälsosamt

Att gråta frigör stresshormon, så att gråta kan faktiskt hjälpa ens immunsystem. Tårar innehåller även naturligt smärtstillande och avslappningshjälpmedel som inte finns i fukten dina ögon normalt sett producerar.