in

Därför ska du vara försiktig med träningsprogram som 16 weeks of hell

16woh
Foto: Sven Mieke / Unsplash och M. / Unsplash

I programmet ”Den stora hälsoresan” utför deltagarna det omtalade träningskonceptet 16 weeks of hell. Men här är några anledningar till varför du bör vara försiktig med just det sättet att träna! Mer

16 weeks of hell är ett kost- och träningsprogram som används i tv-programmet Den stora hälsoresan. Det går ut på att deltagarna, under 16 veckor, ska träna och äta enligt ett specifikt schema för att förbättra sin fysik. Men här är några saker att ha i åtanke innan du hoppar på det upplägget!

Upplägg i 16 weeks of hell: promenad, ketos och övningar på gym

Så, hur ser träning ut i 16 weeks of hell? I programmet ingår det att du varje dag ska gå en powerwalk på 45 till 75 minuter. Utöver dina powerwalks ska du på 16 veckor ta dig igenom 84 stycken gympass, med förinspelade videor på hur övningarna ska utföras.

Vardagsmotion i alla dess former är alltid bra för din kropp, men tänk på att du ska röra på dig för att det är härligt, tar bort stress och stärker din kropp inför ett liv som ska räcka länge! Det viktigaste är att träningen känns kul, inte att det är ett tvång.

Därför ska du vara försiktig med 16 weeks of hell

En annan viktig punkt i programmet är att kroppen ska gå in i ketos, vilket betyder att kroppen använder fett som bränsle, istället för kolhydrater. Ketos-dieten följer inte Livsmedelsverkets rekommendationer, då kolhydrater är en viktig byggsten för att kroppen ska kunna fungera som den ska.

workout
Bildkälla: Kelly Sikkema / Unsplash

Hur mycket kostar det?

Vad kostar dessa 16 weeks of hell då? Du betalar ungefär 10 000 kronor för programmet, men även en anmälningsavgift på 2 500 kronor.

16 weeks of hell på TV: Den stora hälsoresan

Hälsoresan är programmet där kända personer ska ta sig igenom dessa 16 veckor av helvete som en utmaning i vardagen. Säsong två sänds just nu på Discovery+ (tidigare Dplay) och deltagarna i år är Victor Frisk, Kalle Moraeus, Sofia Wistam, Patrick Ekwall, Marika Karlsson, och Magnus Wislander.

”Vi bantar inte – vi bygger fysik”, uttrycker sig coachen Tony Andersson flertalet gånger under avsnitten. Trots detta är det stort fokus på viktnedgång. Ett exempel på det är i första säsongen av ”Hälsoresan” då Martina Haag blir tvungen att avbryta programmet för att hon inte ville väga sig. I programmet säger hon till Tony Andersson:

– Du säger att vi inte bantar, men så måste jag väga mig och veta hur mycket kalorier det är i en tomat. Jag vill inte köpa en våg för att passa in i ditt program.

16woh1

Tony svarar med att han måste ha koll på deltagarnas vikt för att de inte ska gå ner för mycket och för att det ska kunna bli så hälsosamt som möjligt. Martina svarar:

– Så om inte jag börjar väga mig, räkna kalorier och skicka in siffror så kan jag inte vara med i programmet?

Och Tony menar att hon inte kommer kunna fullfölja programmet om hon inte gör som han säger.

När vi kontaktar 16 weeks of hell får vi svar av coachen Martin Vaakanainen som säger:

– Martina Haags åsikter är inget jag tänker kommentera. Däremot kan jag säga att vi håller koll på vikten hos alla deltagare just för att se till så att de alltid får i sig tillräckligt med mat och näring. Det framgår ganska tydligt i säsong 1 tycker jag.

Podcasten Styrkebyrån om 16 weeks of hell: ”Jag kan skicka mitt kostschema på pdf gratis”

I podcasten Styrkebyrån diskuterar Johanna Barvelid och Clara Fröberg upplägget 16 weeks of hell och varför detta är en dålig idé. De menar att detta endast är baserat på grundaren Tony Anderssons egna erfarenheter och att det inte är forskningsbaserat. De menar också att programmet inte är individanpassat.

Men i ett mejl till VeckoRevyn skriver Martin Vaakanainen att programmet visst är individanpassat och att allt annat är lögner från personer som inte vet hur 16 weeks of hell går till. Han menar att både kost och träning anpassas efter vad varje deltagare behöver och klarar av. Han fortsätter sedan:

– Programmet är baserat på Tonys erfarenheter inom kost och träning, givetvis influerat av forskning.

På frågan vad det finns för forskning kring just 16 weeks of hell svarar han:

– Programmet är inte baserat på en eller flera specifika studier, men Tony har inspirerats av studier kring lågkolhydratskost och korttidsfasta genom åren. Däremot baseras vår coaching på utbildningar och erfarenheter som vi inom tränarteamet har. 

I Styrkebyrån diskuterar de även beloppet som deltagare i 16 weeks of hell betalar – närmare 12 500 kronor, och säger med glimten i ögat att de kan skicka sin pdf gratis om någon vill ha ett kostschema. De båda nämner dock även att de slutat göra kostscheman, för att man bör inte hålla på med dieter.

Avslutningsvis i podden säger Johanna:

– ”Superkropp is your body” ta en bulle, ta en kaffe och lev livet!

Kaffe och bulle
Bildkälla: Bluewater Globe / Unsplash