in

Därför ska du vara försiktig med träningsprogram som 16 weeks of hell

16woh
Foto: Sven Mieke / Unsplash och M. / Unsplash

I programmet ”Den stora hälsoresan” utför deltagarna det omtalade träningskonceptet 16 weeks of hell. Men här är några anledningar till varför du bör vara försiktig med just det sättet att träna! Mer

16 weeks of hell är ett kost- och träningsprogram som används i tv-programmet Den stora hälsoresan. Det går ut på att deltagarna, under 16 veckor, ska träna och äta enligt ett specifikt schema för att förbättra sin fysik. Men här är några saker att ha i åtanke innan du hoppar på det upplägget!

Upplägg i 16 weeks of hell: promenad, ketos och övningar på gym

Så, hur ser träning ut i 16 weeks of hell? I programmet ingår det att du varje dag ska gå en powerwalk på 45 till 75 minuter. Utöver dina powerwalks ska du på 16 veckor ta dig igenom 84 stycken gympass, med förinspelade videor på hur övningarna ska utföras.

Vardagsmotion i alla dess former är alltid bra för din kropp, men tänk på att du ska röra på dig för att det är härligt, tar bort stress och stärker din kropp inför ett liv som ska räcka länge! Det viktigaste är att träningen känns kul, inte att det är ett tvång.

Därför ska du vara försiktig med 16 weeks of hell

En annan viktig punkt i programmet är att kroppen ska gå in i ketos, vilket betyder att kroppen använder fett som bränsle, istället för kolhydrater. Ketos-dieten följer inte Livsmedelsverkets rekommendationer, då kolhydrater är en viktig byggsten för att kroppen ska kunna fungera som den ska.

workout
Bildkälla: Kelly Sikkema / Unsplash

Hur mycket kostar det?

Vad kostar dessa 16 weeks of hell då? Du betalar ungefär 10 000 kronor för programmet, men även en anmälningsavgift på 2 500 kronor.

16 weeks of hell på TV: Den stora hälsoresan

Hälsoresan är programmet där kända personer ska ta sig igenom dessa 16 veckor av helvete som en utmaning i vardagen. Säsong två sänds just nu på Discovery+ (tidigare Dplay) och deltagarna i år är Victor Frisk, Kalle Moraeus, Sofia Wistam, Patrick Ekwall, Marika Karlsson, och Magnus Wislander.

”Vi bantar inte – vi bygger fysik”, uttrycker sig coachen Tony Andersson flertalet gånger under avsnitten. Trots detta är det stort fokus på viktnedgång. Ett exempel på det är i första säsongen av ”Hälsoresan” då Martina Haag blir tvungen att avbryta programmet för att hon inte ville väga sig. I programmet säger hon:

– Du säger att vi inte bantar, men så måste jag väga mig och veta hur mycket kalorier det är i en tomat. Jag vill inte köpa en våg för att passa in i ditt program.

16woh1